האפשרות לשבת לנהל שיחה נהדרת עם המשפחה והחברים במהלך ארוחה גדולה, דורשת שני כישורים חיוניים: היכולת לאכול ולבלוע בבטחה, והיכולת לתקשר. שני כישורים אלו קריטיים לאיכות חיים טובה יותר. לפעמים, לאחר פגיעה מוחית טראומטית המתרחשת בקרב בני גיל הזהב, הם יכולים לחוות בעיות קוגניטיביות, כמו גם בעיות תקשורת שעלולות לפגוע ביכולותיהם לחיות באופן עצמאי.
הם אינם יכולים לארגן את מחשבותיהם, ועשויים להתקשות בעיבוד מידע חדש, או שיש להם בעיה "למצוא את המילים הנכונות" להן הם זקוקים על מנת להביע את מחשבותיהם ולחלוק את רגשותיהם. כבר בשלב מוקדם לאחר פגיעה מוחית, בעיקר אם מדובר בפגיעה חמורה, הקשיש יכול לחוות בעיות עם מיומנויות בסיסיות כגון הרכבה בסיסית של צלילי מילים. קלינאי תקשורת הוא מומחה שיקום אשר מתמקד בבעיות אלו.
תפקיד קלינאי תקשורת לטיפול בבעיות בני גיל הזהב
קלינאי תקשורת מדברים בשפה ישירה, על מנת לאבחן ולטפל בשיפור מיומנויות תקשורתיות הקשורות לבעיות שפה ודיבור בהם מתקשים בני גיל הזהב. הם מבצעים את הערכת המצב ומטפלים בהקניית מיומנויות דיבור, כתיבה, קריאה, וכישורי ביטוי שמטרתם הבנה ותקשורת. קשיש שעבר פגיעה מוחית, יקבל מקלינאי התקשורת טיפול בתרגול תשומת לב, ארגון, תכנון וסידור. הם גם מתמחים בהקניית מיומנויות אסטרטגיות זיכרון, בעיה קלאסית ממנה סובלים בני גיל הזהב.
מהות הטיפול של קלינאי תקשורת בבני גיל הזהב
מכלול הבעיות בהן מטפל קלינאי תקשורת בבני גיל הזהב כולל:
- יכולת לעיסה ובליעה.
- דיבור כללי וכישורי שפה.
- מיומנויות מוטוריות אוראליות.
- מיומנויות קריאה וכתיבה.
- מיומנויות תקשורת קוגניטיביות.
- כישורים ארגוניים.
- שיפור יכולות התפקוד.
- איכות קולית צרודה או צורמת.
- אובדן מוחלט או חלקי של קול.
- הפרעת שפה.
שירותי טיפול קלינאי תקשורת מגבירים את יכולתו של האדם לתקשר, לבלוע, ולבצע כמעט את כל הפעילויות של חיי היום יום הדורשות תקשורת נאותה ועיבוד מידע. בסופו של הטיפול, יכול הקשיש לתקשר מעבר ל'רוצה' ו'צריך', והוא מסוגל לתקשר ולהתחבר עם אחרים באופן מלא.
קלינאי התקשורת מטפל בירידות יכולת הנובעות מתהליך ההזדקנות, כגון קשיים נוירולוגיים, מחלה הקשורה לגיל והתדרדרות של מנגנון הבליעה. בנוסף, הוא מספק טיפול בליקויים קוגניטיביים ולשוניים. הטיפול מתמקד בשחזור זיכרון, רצף, פתרון בעיות, מודעות לבטיחות והגברת תשומת הלב.
דרך פעולתו של קלינאי תקשורת
ברגע שאדם עם פגיעה מוחית מוערך באופן מלא, הצוות הרב תחומי שלו מורכב מרופאים, אחיות, פיזיותרפיסטים, מרפא בעיסוק, עובד סוציאלי, נוירופסיכולוג, וכמובן, קלינאי תקשורת, אשר ייצור עבורו תכנית טיפול פרטנית שתהיה תלויה בשלב ההתאוששות של הקשיש, אבל תמיד תתמקד בהגדלת עצמאותו בחיי היומיום. תכנית הטיפול יכולה לכלול תרגול בגירוי המערכות התחושתיות של המטופל בכדי לעזור לו ללמוד אסטרטגיות למאבק בדיבור לא ברור.
התרגילים אותם יבצע קלינאי התקשורת יכללו בהתחלה פעולות פשוטות וקטנות כגון יצירת רשימת מכולת, על מנת לחדד את תשומת הלב. שלבי עבודת קלינאי התקשורת כוללים פתרון בעיות בצורת זיהוי של הפריטים להם נזקק הקשיש, הגברת הזיכרון בצורת מציאת עט ונייר לתוך מציאת המילים עבור הפריטים הרצויים, ותקשורת בצורת כתיבת הרשימה.
היתרונות בעבודת קלינאי תקשורת עם בני גיל הזהב
קלינאי תקשורת ילמד את הקשיש תרגילים ספציפיים לחיזוק שרירי הפנים, הפה והגרון, כמו גם נשיפה החוצה, לגימת משקה דרך קשית, והשמעת קולות ספציפיים כגון אבא" ו"אימא".
בדרך קלל זמינים קלינאי תקשורת לקשישים באמצעות הפניה מהרופא. הם מאמנים אותו בהתמקדות בתהליך השיקום, משחזרים ומשקמים את חייהם של אלפי קשישים. מומלץ לבדוק מספר קלינאי תקשורת באזור המגורים ולהתייעץ עם רופא המשפחה. לאחר מספר חודשים יוכל הקשיש לשחזר הרגלים שנחשבו לאבודים, ולהצעיר אותו בצורה שנחשבה כבר לבלתי אפשרית.