החיים אותם אנחנו מכירים, עלולים להשתנות כהרף עין עקב תאונה, מחלה או פגיעה איטית ומתמשכת במערכת העצבים. לעיתים, ביקור בחדר מיון עשוי לתת מענה מתאים למצבים אלו, ולפעמים, ההתאוששות בחדר המיון אינה מספקת, ויש צורך בתהליך שיקום מבוקר, שיוביל לחזרה לשגרה מוקדם ככל האפשר.
במאמר זה, נעסוק בשיקום נוירולוגי, המתמקד בטיפול בחולים, אשר חוו פגיעה עצבית כזו או אחרת. נסקור, בין השאר, מהם המצבים המצריכים שיקום נוירולוגי, ונציג את מגוון הטיפולים האפשריים הקיימים במסגרת שיקום זה. למידע נוסף אנחנו ממליצים על שיקום נוירולוגי באתר neurology.org.il
מערכת העצבים
פגיעה נוירולוגית (הדורשת שיקום נוירולוגי), היא מצב בו מערכת העצבים נפגעת בצורה איטית ומתמשכת, או בצורה חדה ומהירה. הפגיעה במערכת העצבים, מונעת מהם לבצע את תפקידם, שהוא להעביר מידע מהסביבה דרך עמוד השדרה אל המוח, ומהמוח חזרה דרכם אל השרירים, העור ושאר איברי הגוף.
מצב זה של פגיעה נוירולוגית, בא לידי ביטוי בנזק תפקודי בתנועה, בדיבור או בחשיבה. אנשים שחוו פגיעה נוירולוגית, עשויים לסבול מחולשה באחד הצדדים של הגוף, שיתוק של הגפיים (אחד או יותר), בעיות תקשורת ושפה, קשיי זיכרון ותכנון לטווח ארוך, עיכובים התפתחותיים (בעיקר בקרב ילדים), בעיות קשב וריכוז וכיוצא באלו.
הגורמים לפגיעה נוירולוגית
מערכת העצבים שלנו עדינה יחסית ופגיעה להפרעות ותופעות שונות כגון: מחלות, זיהומים, דלקות, גידולים, פציעות וכיוצא בזה. בין הגורמים העיקריים לפגיעה נוירולוגית:
- פגיעה מוחית עקב טראומת ראש, שבץ מוחי, רטטת, גידול במוח, טרשת נפוצה, דלקת קרום המוח ואירוע מוחי.
- פגיעה בחוט השדרה עקב גידולי סרטן, צניחת דיסק, דלקת, ניתוחים ואפידורל.
- הפרעות בתפקוד השרירים עקב ניוון שרירים ופציעה היקפית.
- פגיעה מנטאלית הכוללת סכיזופרניה, כאבי ראש, דיכאון, התקפים וסחרחורות.
- מחלות כלי דם, כגון: דימום פנימי, המטומה ושבץ.
- גורמים נוספים: אפילפסיה, ורטיגו, מחלות ניווניות ומחלות הפוגעות במערכת החיסונית.
פגיעה נוירולוגית עשויה להתרחש אצל ילדים, צעירים, מבוגרים וקשישים, והיא אינה פוסחת על אף מגדר ומגזר. בין הסיבות הנוספות לפגיעה נוירולוגית הן תופעות ילדות כמו: אוטיזם, פיגור שכלי, שיתוק מוחין (פוליו), הפרעות קשב והיפראקטיביות.
בקרב נשים, גורמים נפוצים לפגיעה נוירולוגית הם: קשחת חוליות צוואר הרחם, תסמונת התעלה הקרפלית, וכן מצבים הקשורים בדרך כלל להריון ולידה. בקרב הקשישים, פגיעה נוירולוגית נפוצה במצבים של דיכאון, אלצהיימר, דמנציה ופרקינסון.
שיקום נוירולוגי
התאוששות ממחלה או פגיעה נוירולוגית אינה דבר של מה בכך, היא דורשת תהליך רפואי ותמיכתי, שמטרתו לסייע להחלמת מערכת העצבים מבלי לגרום לנזקים ארוכי טווח. הדרך לעשות זאת היא באמצעות שיקום נוירולוגי.
במהלך השיקום הנוירולוגי, לומד הגוף, כמעט מחדש, כיצד לבצע פעולות שונות, כיצד ללכת, כיצד לאחוז, כיצד לדבר נכון ואפילו כיצד לחייך. השיקום הנוירולוגי מסייע בשיפור הקואורדינציה והתנועה, וכן מלווה את ההסתגלות והתמודדות עם קשיים קוגניטיביים ומנטאליים.
שיקום נוירולוגי – אילו טיפולים הוא כולל?
ישנם מאות מרכזי שיקום נוירולוגי בארץ, חלקם ממוקמים בבתי החולים ובקופות החולים, חלקם במוסדות סיעודיים ואת חלקם מנהלים גופים פרטיים. מרכזים אלו מספקים מגוון רחב של שירותים שייעודם שיקום נוירולוגי. בין הטיפולים והאפשרויות הכלולים במסגרת שיקום נוירולוגי, ניתן למצוא:
- פיזיותרפיה
- ריפוי בדיבור ובשפה (טיפול קלינאי תקשורת)
- ריפוי בעיסוק
- טיפול פסיכולוגי או נוירופסיכולוגי
- תזונאית ודיאטנית
- שימוש בהליכון ייעודי
- אימוני כוח, משקולות
- פעילות אירובית
- גירוי חשמלי (לחיזוק שרירים ושחזור תנועות רצוניות)
- מקלחות וטיפולי הידרותרפיה (טיפול במים)
- טיפול קוגניטיבי לשוני (עיבוד מידע, רצף הגיון)
- שליטה מוטורית
- התאמת אביזרי עזר
- התאמת הבית והסביבה (מבחינת נגישות)
- דיקור סיני, אקופונקטורה
- הדרכת והכשרת מטפלים בני משפחה
הדרך הטובה ביותר להתאוששות מהירה מפגיעה נוירולוגית, היא כזו המשלבת אימונים ותרגולים אינטנסיביים וללא ויתורים יחד עם תמיכה וליווי של בני משפחה וחברים, זאת תוך הצבת מטרות אישיות והתאמת תוכנית טיפולים מתאימה.