אנשים מבוגרים מתמודדים עם שינויים פיזיולוגיים, נפשיים וקוגניטיביים אשר מעלים את מידת פגיעותם לחוסר איזון גופני, מחלות, שברים ואירועים אקוטיים המצריכים טיפול ואשפוז. לעיתים קרובות, לאחר אירועים אלה, לא די במנוחה ויש צורך בתהליך שיקומי.
תהליך השיקום
השיקום הינו תהליך אינטנסיבי אשר מטרתו לעזור לקשיש לחזור למצב של תפקוד גופני נפשי וקוגניטיבי מרבי. בין תוכניות השיקום העומדות לזכות הקשישים, ניתן למצוא שיקום אורטופדי, המסייע בבעיות אורטופדיות האופייניות לגיל הזהב, שיקום נוירולוגי המסייע במקרים של פגיעה מוחית וכו'. תוכנית השיקום הינה אישית ומותאמת על פי מצבו הנוכחי של הקשיש והנסיבות אשר גרמו להתדרדרות תפקודו. תוכנית זו הינה רב מערכתית המתייחסת לכל צרכי המטופל וכוללת שיתוף פעולה של אנשי מקצוע מתחום הרפואה, מהשירות הפסיכולוגי והסוציאלי ובני משפחה של הקשיש.
קיימים מספר אירועים שכיחים אשר בעקבותיהם זקוק הקשיש לשיקום, ביניהם, התקף לב, שבץ מוחי, שברים, שבר אגן הירך וקטיעות גפיים, וכן ירידה חדה בתפקוד הכללי עקב ניתוחים, הנשמה מלאכותית וריתוק למיטה למשך תקופה ממושכת.
זכאות לשיקום
על פי חוק ביטוח בריאות ממלכתי ובאחריות קופת חולים, הזכאים לשיקום הינם קשישים אשר עברו ירידה בתפקוד הגופני או הקוגניטיבי המונעת מהם לחזור לשגרת חייהם בביתם ומטופלים סיעודיים אשר יש לשפר את מצבם בטרם העברתם אל ביתם או אל בית אבות סיעודי. על הקשיש להיות בעל יכולת גופנית וקוגניטיבית לשתף פעולה עם הטיפול. להרחבה: זכויות קשישים לשיקום
אשפוז במחלקה שיקומית
תהליך השיקום נוגע בכל תחום בחייו של המטופל, לכן הצוות במחלקה השיקומית כולל אחים ואחיות, רופא שיקומי, דיאטנית (אשר בונה תפריט תזונה אישי לקשישים בשיקום) מרפא בעיסוק, קלינאי תקשורת, עובדת סוציאלית ופסיכולוגית.
במקביל לטיפול במחלקה, מתבצע תהליך אשר מכין את הקשיש לקראת חזרתו הביתה. תהליך זה מלווה על ידי העובדת הסוציאלית וכולל שיתוף פעולה עם משפחת הקשיש, הסברה לגבי מצב תפקודו החדש, זכויותיו על פי חוק והסברים על הכנת הבית ומציאת עובד זר סיעודי. אם המצב מאפשר, מעודדת המחלקה ביקורים בבית לצורך הסתגלות.
סוגי מרכזי שיקום
קיימות מספר מסגרות שיקומיות אשר מתואמות למצבו הנכחי של הקשיש והסיבות בעיתן הוא זקוק לשיקום, וכן לתנאי חייו כגון איזור מגורים, מידת העזרה אשר הוא מקבל מבני משפחתו ומצבו הנפשי והקוגניטיבי.
מרכז שיקום
במקרים בהם יש צורך בשיקום אינטנסיבי והשגחה רפואית עד לשיפור בתפקוד או כשיש צורך באבזור מיוחד כגון מכונת הנשמה, תהליך השיקום יתבצע במחלקה שיקומית הנמצאת בבתי החולים. השהות במחלקה זו מוגבלת לשלושה חדשים אולם ניתן להאריכה על פי המלצת הרופא.
שיקום בבית הקשיש
ישנם מקרים בהם הקשיש ובני משפחתו לא מעוניינים בשהות במחלקת השיקום. הסיבות לכן הן בדרך כלל הצורך להימנע מאוירת בית החולים ולחזור אל הסביבה הטבעית של הקשיש.
במקרים אלה, קיימת אפשרת של שיקום בבית הקשיש כאשר הצוות המטפל של מחלקת השיקום מגיע עד לביתו. שיקום בית אינו ניתן בכל מסגרות הביטוח הרפואי ולכן חשוב לבדוק האם הקופה אליה שייך הקשיש מספקת שירות זה.
שיקום באשפוז יום
במקרים בהם מצב הקשיש מאפשר לו להמשיך ולהתגורר בביתו, ניתן לפנות למסגרות שיקום יום אשר קיימות בקהילה ומופעלות על ידי קופות חולים ועמותות. לשם כך, יש לקבל הפניה מקופת החולים או מגורמים מממנים אחרים, כגון חברות הביטוח.
אם כך, ניתן לראות כי ככל שתחילת תהליך השיקום מוקדמת כך מושגות תוצאות טובות יותר המעלות את סיכויי הקשיש לחזור לתפקוד מקסימאלי. על כן, לקראת סוף תקופת האשפוז בבית החולים, יש לפנות אל קופת החולים בה הקשיש מבוטח ולבדוק את האפשרויות העומדות בפני המשפחה ובאם המצב מאפשר, לכלול בהחלטה גם את העדפותיו של הקשיש.
תיירות מרפא
תיירות מרפא הינה אופציה שנוספה בשנים האחרונות. במסגרת תיירות המרפא, נוסעים האנשים למדינות אחרות לצורך שיקום, ניתוחים וטיפולים רפואיים שונים. גם במדינת ישראל קיימת תיירות מרפא, כאשר טיפולי השיקום מתבצעים בעיקר בבית לוינשטיין, הנודע ברחבי העולם בתחום זה.