זכאות להנחה בהשתתפות עצמית בעת רכישת תרופות ניתנת לקשישים ניצולי שואה החיים בארץ ישראל. ניצול שואה הוא אדם אשר חי בזמן הכיבוש הגרמני בתקופת מלחמת העולם השנייה בגרמניה, רומניה, צרפת, איטליה, הונגריה, לוב, טוניס או אלג'יריה ועבר את זוועות המלחמה בגטאות, במחנות הריכוז או במסתורים תוך סיכון חייו.
כמו כן, כל מי שברח משטחי הכיבוש מגרמניה לאחר 1933, מאוסטריה אחרי 1938 ומשאר הארצות אחרי פרוץ המלחמה ועד ל- 08.05.1945.
גובה ההנחות
ניצולי שואה החיים בארץ ישראל זכאים להנחות בהשתתפות עצמית בעת רכישת התרופות. קשישים ניצולי שואה עד גיל 75 זכאים ל- 55% הנחה וקשישים מעל גיל 75 זכאים להנחה של 60% בהשתתפות עצמית. בכל מקרה ההשתתפות העצמית לא תעלה על 125 שקלים לקשישים עד גיל 75 ו- 100 שקלים לקשישים אשר עברו את גיל 75. רשימת הזכאים נשלחת לבתי החולים ובתי המרקחת בכל רחבי הארץ, כך שבעת הרכישה ההנחה ניתנת באופן אוטומטי בקופות.
סוגי קצבאות להם זכאים ניצולי השואה
- קצבה מן האוצר על פי חוק נכי רדיפות הנאצים – מוענקת לקשישים אשר נרדפו בזמן המלחמה ועלו לארץ ישראל לפני ה- 01.10.1953, נשארו אזרחים ותושבים של מדינת ישראל, בעלי נכות בדרגה של 25% לפחות ושאינם מקבלים תגמול בגין נזקי בריאות מגרמניה.
- קצבה מקרן סעיף 2 של ועידת התביעות – ניתנת לקשישים אשר לא קיבלו פיצוי או קיבלו פיצוי מועט בשל סבלם מרדיפות הנאצים בעת המלחמה. ביטוח לאומי לא מחשיב קיצבה זו כהכנסה ולכן זכאים ניצולי השואה גם לתשלום הבטחת הכנסה ולהטבות נוספות כגון: טיפול סיעודי, הנחות ברכישת תרופות, מימון הוצאות פינוי באמבולנס ועוד. מקבלי קרן זו אינם זכאים לפטור ברכישת תרופות.
- קצבת יוצאי מחנות וגטאות מאת משרד האוצר – ניתנת לניצולי שואה אזרחים ותושבי ישראל אשר קיבלו תגמול חד פעמי של 7500 אירו על העבדתם בפרך במחנות או אשר נמצאו זכאים, אך לא קיבלו את התגמול הנ"ל. כמו כן, הקצבה ניתנת לקשישים אשר לא מקבלים קצבאות חודשיות מאחד מן המוסדות הבאים: ממשלת גרמניה, מקרן סעיף 2 של ועידת התביעות, ממשרד האוצר, קצבת נכות המלחמה בנאצים 1954 או מן הרשות לזכויות ניצולי שואה לפי חוק ההסדרים ושהכנסתו אינה עולה על 6500 שקל לחודש לאדם.
- קצבה בריאותית מטעם ממשלת גרמניה – ניתנת לניצולי שואה שהוכרו על ידי ממשלת גרמניה כבעלי זיקה לתרבות ולשפה הגרמנית או לשארים של ניצולי שואה אשר קיבלו את הקיצבה טרם מותם. הקיצבה אינה שוללת קבלת קצבה סוציאלית בנוסף.
פטור מתשלום השתתפות עצמית
בשנת 2010 נחתם הסכם בין החברה לאיתור והשבת נכסי נספי השואה לבין שירותי בריאות כללית ומכבי שירותי בריאות ובו הוסכם כי 10,000 ניצולי שואה נזקקים לא יאלצו לשלם השתתפות עצמית בעת רכישת תרופות הכלולות בסל הבריאות, אלא יהיו זכאים לפטור מלא. החברה התחייבה להעביר לקופות החולים השונות את שמותם של ניצולי השואה הנזקקים וכך יקבלו אותם קשישים את הזכויות המגיעות להם באופן אוטומטי.
משרד הרווחה מסבסד תרופות לניצולי השואה
עוד בשנת 2010, החליט משרד הרווחה להעביר 50 מליון שקל למען סבסוד תרופות ל- 80 אלף ניצולי שואה. בעקבות זאת, ניצולי השואה לא ישלמו יותר מ-125 שקלים בחודש על התרופות. הזכאות תינתן לקשישים יוצאי מחנות וגטאות והוכרו על ידי ממשלת ישראל כניצולי שואה. סל התקציבים נותן מענים רפואיים נוספים כגון: שעות סיעוד, טיפולי שיניים, רכישת משקפיים או מכשירי שמיעה ועוד.
אולי יעניין אותך גם:
טיפול נפשי ייעודי לניצולי שואה: מהו? וכיצד הוא יכול לסייע לשורדים?