תת-תזונה בגיל הזהב
תת תזונה בגיל הזהב מוגדרת כמצב בריאותי לא תקין אשר נגרם עקב תזונה לא תקינה, לא מספקת או\ו לא מעוכלת במשך תקופה של מספר שבועות. תקופה ארוכה של מעל למספר שבועות בהם האדם נמצא במצב של תת תזונה, עלולה לגרום לבעיות והפרעות בתפקוד תקין של מערכות ואיברי הגוף, רעב, זיהומים, מחלות אשר תחילה יהיו אקוטיות אך יתפתחו לכרוניות ועוד.
תת תזונה נגרמת עקב אכילת מזון או תפריט יומי אשר אינו מכיל את כמות הקלוריות היומית להן זקוק הגוף, או אכילת מזון שבו קיימים חסרים מאבות המזון (חלבונים, פחמימות, שומנים, ויטמינים).
אחת המחלות השכיחות במאה ה-19 אך כיום נחשבת למחלה נדירה, היא מחלת צפדינה. מחלה זו נגרמת עקב חוסר בויטמין C. ויטמין C נחוץ לייצור קולגן, מרכיב חשוב ברקמות הגוף (גידים, רצועות, עור, עצמות וסחוס).
באופן כללי, באוכלוסיית העולם הכללית תת תזונה נוצר לרוב בשל מחסור במזון עשיר בחלבונים (protein-energy malnutrition,) ותת-תזונה של מינרלים וויטמינים.
תת תזונה הינה הפרעה מאוד שכיחה בגיל הזהב, כ-50% מגיעים לאשפוז אקוטי בשל תת תזונה וכ-25% נמצאים בסיכון לתת-תזונה
מדוע קשישים סובלים יותר מתת תזונה?
קשישים סובלים יותר מתת תזונה, בשל ירידה ושינויים טבעיים המתרחשים במערכת העיכול, אשר בין היתר גורמים לירידה ביכולת הספיגה של ויטמינים, אובדן שיניים או בעיות שיניים אשר גורמות לקשיי לעיסה, בעיות בבליעה, ירידה בחוש הטעם והריח, מצב אשר גורם באופן טבעי לכל אדם פחות לרצות לאכול, ירידה בתנועתיות המעי, תופעה אשר עלולה לגרום לבעיות כגון: עצירות. ירידה בוויטמין B12 וברזל בגוף.
המערכת החיסונית עובדת בצורה יותר איטית ובשל כך ישנה עלייה בשכיחות זיהומים ודלקות אשר עלולים להפריע לספיגה ועיכול מזון, הרגשת תשישות וחולשה, תופעות לוואי של כאבי בטן, שלשולים, הקאות ועצירות.
שינויים במערכת העצבים המשפיעים על הרצון לאכול, נפוץ מאוד במחלות כגון: דמנציה, אלצהיימר, פרקינסון.
ירידה טבעית בצריכת האנרגיה של הגוף ובשל כך ירידה בצריכת המזון .ירידה במסת השרירים ועלייה במסת השומן, תופעה אשר גורמת גם להרגשת חולשה ועייפות וגם לעלייה בסיכון לפתח מחלות לב, כלי דם וסוכרת.
ירידה בביצוע פעילות גופנית, בשל עייפות, חולשה, מחלות ונכות. תרופות ותופעות לוואי של תרופות מסוימות, אשר פוגעות בתיאבון. שינוי במצב הנפשי או הפרעות נפש, בידוד חברתי, חרדה ודיכאון.
מהם הסיכונים העלולים להיגרם בשל תת תזונה?
תת תזונה אשר נמשכת לאורך זמן רב, עלולה לגרום למחלות כרוניות, שינויים בלתי הפיכים בפעילות מערכות ואיברי הגוף, סיבוכים בריאותיים, עלייה בשכיחות אשפוזים בבתי חולים ואף מוות.
כאשר הגוף אינו מקבל את כל המזון לו הוא זקוק, נוצר מצב של חוסר אשר גורם להידרדרות בריאותית, הפרעות בריפוי פצעים, בעיות שיווי משקל (נפילות ושברים), ירידה בתפקוד המערכת החיסונית, החמרת מצבי דיכאון, ירידה בתפקוד שכלי וירידה בתפקוד פיזי.
כיצד ניתן למנוע ולטפל בתת תזונה?
מומלץ בראש ובראשונה להתייעץ עם רופא מטפל או דיאטנית קלינית, על מנת למצוא את שילוב המזונות הנכון, המתאים והמאוזן בהתאם למצבו הבריאותי של האדם ויכולתו הכלכלית.
- מומלץ לשלב תוספי מזון כל יום, כגון: כדורי מולטי ויטמין, אבקות ויטמינים, אנשור וכדומה.
- חיזוק המערכת החיסונית
- תזונה נכונה– שילוב כל אבות המזון.
- הקפדה על שתייה מרובה בכל יום, לפחות שמונה כוסות מים ביום.
- צריכת סיבים תזונתיים.
- פעילות גופנית לפחות 3 פעמיים בשבוע, בהתאם ליכולת האישית ובייעוץ עם הרופא המטפל. פעילות גופנית הוכיחה כעוזרת בהפחתת הסיכון לחלות במחלות שונות כגון: מחלות לב, יתר לחץ דם, סכרת ועוד.
- ארוחות מסודרות וקבועות.
- גיוון המזון.
- אכילה בחברת אנשים.