אי ספיקת לב הוא מצב המופיע בעיקר באנשים מבוגרים עם רקע של מחלות לב אחרות, ובו הלב לא פועם בעצמה מספקת על מנת לספק את צרכי הגוף. המצב מופיע לאחר ששריר הלב נחלש בהדרגה, בעיקר על רקע מחלות אחרות כמו התקפי לב קודמים, יתר לחץ דם או הפרעות קצב.
אי ספיקת לב גורמת בעיקר לגודש ריאתי, אשר נחשב לתסמין האופייני ביותר למחלה. הטיפול באי ספיקת לב הוא טיפול תרופתי, אשר מצליח לרוב לאזן את התפקוד הלבבי ולהפחית את הסימפטומים. בדרך כלל משתמשים לטיפול במחלה בתרופות מסוגים שונים כמו משתנים, תרופות להורדת לחץ דם ולהאטת קצב הלב.
מכיוון שאי ספיקת לב מתפתחת לרוב אצל אנשים עם מחלות לבביות אחרות, ניתן בהחלט למנוע את המחלה על ידי שמירה על אורח חיים בריא, איזון לחץ הדם, הכולסטרול והסוכרת והקפדה על בריאות כללית.
תסמינים של אי ספיקת לב
אי ספיקת לב יכולה להתפתח באופן חריף ומיידי או באופן הדרגתי. בדרך כלל, המקרים בהם אי ספיקת הלב מתפתחת באופן מיידי קשים יותר, מכיוון שהלב לא מספיק "להתרגל" למצב בהדרגה, ונאלץ להתמודד עם שינוי קיצוני ללא הכנה. התסמינים החשובים של אי ספיקת לב הם:
- קוצר נשימה – אי ספיקת לב גורמת לגודש ריאתי, מכיוון שהלב לא מצליח לשאוב היטב את הדם מכלי הדם הריאתיים, ומתפתחת בהדרגה בצקת. החולשה של הלב, מונעת ממנו לשאוב את הדם בחזרה מהריאות, ועם הזמן מתפתח גודש ריאתי אשר ללא טיפול גורם לקוצר נשימה קשה ביותר. במקרים רבים, קוצר הנשימה מלווה בשיעול (לרוב עם ליחה) ובאיבוד אנרגיה במאמץ הנשימתי.
- עייפות, הפרעה בריכוז ושינויים במצב ההכרה – מכיוון שהלב עובד בצורה לא טובה ולא מספק דם לרקמות הגוף על פי הצורך, מופיעה השפעה סיסטמית על מערכות גוף שונות. מכיוון שהמוח דורש אספקת דם רבה, הירידה בתפקודו מופיעה בשלב מוקדם ומתחילים להופיע תסמינים שונים כמו עייפות, הפרעות ביכולת להתרכז ואפילו ירידה קלה במצב הכרה.
- בצקות – אי ספיקת לב יכולה לגרום להתפתחות בצקות המופיעות בעיקר ברגליים וסביב הקרסוליים. במקרים קיצוניים יכולה אף להופיע מיימת הגורמת להתנפחות הבטן ולעליה במשקל.
- חוסר יכולת לבצע פעילות גופנית – ללא פעילות תקינה של הלב קשה מאוד לבצע פעילות גופנית, ומסיבה זו אנשים הסובלים מאי ספיקת לב מתקשים מאוד בביצוע פעילות גופנית מאומצת.
מה גורם לאי ספיקת לב?
אי ספיקת לב מתפתחת לרוב בהדרגה לאחר שפגיעה ממושכת בלב גורמת לנזק ליכולתו להתכווץ בצורה טובה. לאחר שנים רבות של נזק לבבי, שריר הלב נפגע באופן בלתי הפיך, יכולתו להתכווץ פוחתת ומופיעה אי ספיקת לב.
הסיבה העיקרית לאי ספיקת לב היא היסטוריה של התקפי לב, אשר גורמת לאיסכמיה לבבית ולנזק לשריר הלב. התקף לב מופיע לאחר שאחד מכלי הדם הכליליים האחראים לספק דם לשריר הלב נחסמים, וכתוצאה מכך אספקת הדם לשריר הלב מופסקת, ומופיע נזק בלתי הפיך אשר מסתיים באי ספיקת לב.
מלבד זאת, מצבים כמו יתר לחץ דם אשר מגביר את העומס על הלב, הפרעות קצב ומחלות מסתמיות יכולים גם כן לגרום לפגיעה קשה בתפקוד הלבבי בטווח הארוך. באופן כללי, חשוב לזכור שכל מצב (מולד או נרכש) אשר יכול לפגוע בלב הוא בעל פוטנציאל לגרום לאי ספיקת לב, ועל כן יש להישמר ממצבים המסכנים את הלב.
אבחון וטיפול באי ספיקת לב
אבחון של אי ספיקת לב מתבצע לרוב על סמך בדיקת אקו לב, אשר מאפשרת לזהות את החולשה של פעימת הלב על פי פרמטרים שונים. בנוסף, צילום חזה מאפשר לזהות את הגודש הריאתי, ובדיקות נוספות מסייעות לשלול מצבים נוספים.
לאחר האבחנה, מתחילים בטיפול הכולל לרוב טיפול תרופתי במטרה להוריד את נפח הנוזלים בגוף, להאט את קצב הלב ולשמר את התפקוד הלבבי. בדרך כלל, הטיפול המקובל הוא שילוב של תרופות מסוג מעכבי ACE, חוסמי בטא ומשתנים, אך ניתן כמובן לשנות את הטיפול ולהוסיף תרופות נוספות במידה והטיפול אינו מספק.
מידע נוסף: