מחלת אסטמה הידועה גם בשם גנחת או קצרת הסמפונות, הינה מחלה של מערכת הנשימה, אשר גורמת לקשיי נשימה בדרגות שונות. מחלת אסטמה ידועה כמחלה אימונולוגית, אך נמצא לה גם קשר פסיכוסומאטי (הפרעה בה התסמינים אמיתיים, אך הגורם למחלה הינו נפשי).
מחלת אסטמה, הינה אחת המחלות הנחקרות ביותר, בשל ריבוי הגורמים וגורמי הסיכון למחלה. לאחרונה, פורסם כי סוג מסוים של אסטמה, הנקרא: אסטמה אלרגית, נפוץ מאוד בעיקר בגיל הזהב. הסיבות והגורמים מהווים להתפרצות מחלת האסטמה שונים בגיל הזהב, אך נמצא כי אלרגיות עלולות להוות גורם סיכון גבוה להתפתחות והתפרצות מחלת האסטמה.
גורמים לאסטמה בגיל הזהב
ידוע ממחקרי העבר כי כשני שליש מחולי אסטמה, חולים במחלה עקב אלרגיות שונות. אסטמה אלרגית מהווה גורם ראשי לאו דווקא באוכלוסיית גיל הזהב, אלא בכל אוכלוסיות הגילאים. מבין הגורמים וגורמי הסיכון הנפוצים ניתן למצוא: אלרגנים שונים הנמצאים בתוך הבית, כגון: אבק, עובש, חומרי ניקיון, אלרגנים מחוץ לבית, כגון: זיהום אוויר, אבק, צמחים, דשא, עצים, פרחים ועוד. כמו כן, ישנם אנשים הסובלים מאסטמה, עקב אלרגיות לפרווה ושיער בעלי חיים ובעיקר חתולים וכלבים.
גורמים נוספים לאסטמה, הינם אלרגיות למוצרי מזון שונים, לדוגמא: רגישות לחלב, בוטנים, ביצים, דגים וכדומה. אלרגיה בגיל הזהב שכיחה עקב תופעות לוואי של שימוש בתרופות מסוימות, זאת בשל ריבוי תרופות לקשישים לאורך זמן. כמו כן, התפרצות התקף אסטמה נפוץ בזמן שינויי מזג אוויר (אוויר קר מאוד או לח מאוד), עישון סיגריות, פעילות גופנית, שפעת וכן דלקת ריאות.
תסמינים של אסטמה בגיל הזהב
התסמין הבולט ביותר של אסטמה הינו קוצר או קשיי נשימה. בנוסף לקשיי הנשימה עלולים להתווסף תסמינים נוספים הכוללים: שיעול עם או בלי כיח המופיע בעיקר בשעות הלילה, חרחורים נשימתיים, כאבים ולחץ בחזה, קשיים בהירדמות, עייפות וחולשה כללית.
חובה על האדם החש בתסמינים אלו לגשת לבדיקה רפואית בהקדם האפשרי, בעיקר אם גילו מעל 50. חלק מהתסמינים שתוארו מופיעים גם במחלות לב השכיחות בגיל הזהב ורק בבדיקה רפואית ניתן לאבחן מהי המחלה.
במקרים בהם נשללו הפרעות ומחלות לב ותופעות לוואי של תרופות ואסטמה עקב מחלת ריאות אחרת, יש צורך לאבחן האם מחלת האסטמה נובעת מאלרגנים. אבחון אסטמה אלרגית ייעשה במעבדה בבית חולים, כאשר במהלך הבדיקות תילקח בדיקת דם ובמקרים מסוימים יהיה צורך גם בבדיקות אלרגיות שונות ובדיקת ספירומטר (Spirometry).
טיפול באסטמה בגיל הזהב
לאחר האבחון יהיה קל יותר להבין ממה נובעת המחלה. האם היא הייתה קיימת באדם עוד מילדותו או שמה היא פרצה רק לאחרונה עקב שימוש בתרופות מסוימות או חשיפה לאלרגנים. באופן כללי הטיפול יהיה בהתאם לגורם המחלה, כאשר אם המחלה קיימת מגיל צעיר, יהיה צורך בהמשך או החלפת הטיפול התרופתי, במידה והאסטמה החלה בשל תופעות לוואי של תרופות אותן נוטל הקשיש, יהיה צורך בהחלפת הטיפול התרופתי לתרופות אחרות וכן במידה והאסטמה פרצה עקב חשיפה לאלרגנים שונים, יהיה צורך לאבחן אילו אלרגנים גורמים לאסטמה ולהימנע ממגע ישיר איתם.
באופן כללי, הטיפול במחלת אסטמה הינו טיפול תסמיני הנועד להפחית עד להעלים את התסמינים הקשיים המלווים את המחלה. הטיפול התרופתי כולל: מרחיבי סמפונות (Bronchodilator Drugs), אשר יסייעו להקל על קצור הנשימה, כגון: וונטולין, בריקלין וכדומה. תרופות אלו ניתנות באמצעות אינהלציה או משאף.
קבוצה נוספת של תרופות כוללות תכשירים נוגדי דלקת (Anti-Inflammatory Drugs), בעיקר טבליות או זריקות של סטרואידים. כמו כן, ניתן לתת גם תרופות מסייעות (Supportive Drugs), כגון: תרופות מכייחות, אנטי-היסטמינים וכדומה.