לפחות מעשן אחד מכל שני מעשנים צפוי למות כתוצאה מנזקים שמקורם בהרגל העישון ונכון לכתיבת שורות אלה ידוע כי תוחלת החיים של מעשנים נמוכה בעשר שנים לפחות מתוחלת החיים של לא מעשנים.
החדשות הטובות הן שניתן למנוע את כל מקרי המוות המיותרים האלו פשוט על ידי הפסקת העישון. בניגוד לדעה הרווחת לפיה אדם שעישן במשך שנים ארוכות כבר לא יכול ליהנות מהיתרונות הבריאותיים של הפסקת העישון, הרי שהיום ידוע כי אנשים בכל גיל ירוויחו ובגדול מהפסקת העישון, גם בגילאים מבוגרים מאוד.
מהי החשיבות של הפסקת העישון?
לפי דו"ח מפורסם שפרסם ארגון הבריאות העולמי נראה כי הרגל העישון הוא גורם התמותה המרכזי והמוביל שניתן למניעה. בישראל לבדה הולכים לעולמם 10,000 בני אדם בצורה ישירה כתוצאה מעישון מדי שנה שכן העישון גורר שורה ארוכה של תחלואות שכוללות בין היתר את המחלות הבאות:
- מחלות קרדיווסקולריות – מחלות לב וכלי דם שכוללות בין היתר טרשת עורקים ואוטם שריר הלב מקושרות בצורה חזקה לעישון סיגריות. עד ארבעים וחמישה אחוז ממחלות הלב החסימתיות נגרמות כתוצאה מעישון סיגריות עד גיל שישים וחמש שנה והתקפי לב מופיעים בגיל צעיר בעשר שנים בקרב מעשנים יחסית ללא מעשנים.
- מחלות של דרכי הנשימה – מחלות שמביאות להרס של מערכת הנשימה. מחלה ריאות חסימתית כרונית היא מחלה אחת שנמנית עם מחלות אלו שבמקרים רבים ניתן למנוע את המהלך שלה במידה ומפסיקים לעשן בזמן.
- סרטן – ישנם מספר סוגים של מחלת הסרטן שעישון נחשב לגורם המרכזי שלהם כמו למשל סרטן הריאות, סרטן הוושט, סרטן שלפוחית השתן, סרטן המעי הגס ועוד שורה ארוכה של מחלות ממאירות.
האם יש טעם להפסיק לעשן בגיל הזהב?
שימו לב – לאחר גיל שישים וחמש עדיין ניתן ליהנות ממגוון היתרונות הבריאותיים שמהם נהנים גם צעירים שמפסיקים לעשן. כך למשל לאחר חמש עשרה שנים ללא עישון הסיכון למות בעקבות התקף לב זהה לזה של אדם שלא עישן מעולם.
באופן דומה שנה לאחר הפסקת העישון הסיכון לקבל התקף לב יורד בחמישים אחוז בהשוואה לאדם שמעשן ואילו לאחר עשר שנים ללא עישון הסיכון למות כתוצאה מסרטן הריאות יורד גם כן בחמישים אחוז בהשוואה לאדם מעשן.
עם זאת, ישנם יתרונות בריאותיים רבים שבאים לידי ביטוי תוך פרקי זמן קצרים מאוד לאחר הפסקת העישון. בין היתר יש לציין כי כבר חודש אחד לאחר הפסקת העישון המראה של העור משתפר, בין שלושה לתשעה חודשים חלה ירידה משמעותית בצפצופים שנשמעים בזמן הנשימה ובשיעול ושמונה שעות בלבד לאחר עישון הסיגריה האחרונה זרימת הדם משתפרת ורמות החמצן בדם עולות.
איך נגמלים?
אין ספק שגמילה בגיל הזהב יכולה להיות קשה יותר באופן משמעותי מגמילה בגילאים צעירים יותר. הסיבה לכך נעוצה בין היתר בחוסר המודעות לנזקי העישון, במשך עישון רב יותר ובהרגלי חיים מקובעים יותר.
למרות זאת, ממידע שנמסר מאתר israelrsa.org.il, כיום ישנן שיטות רבות שניתן להיגמל בעזרתן מעישון. בין היתר מדובר על תכשירים רפואיים כמו למשל מדבקות ניקוטין, סיגריות דמה כמו סיגריה אלקטרונית או סיגריית פלסטיק בריח מנטול, טיפולים פסיכולוגיים, היפנוזה, שיטת אלן קאר או שיטת אברהמסון לגמילה מעישון, קבוצות תמיכה למכורים ועוד.
מה שחשוב להבין הוא שעל מנת להצליח בתהליך הגמילה נחוצה לא רק התגייסות סביבתית מהמשפחה הקרובה והחברים אלא גם התגייסות של המטופל בראש ובראשונה. עם זאת, יש לציין כי נכון להיום לרוב נדרשים למעשנים בין חמישה לשבעה ניסיונות גמילה עד להצלחת התהליך ולכן גם כאן ניתן לראות כי ישנה חשיבות עליונה להתניע את התהליך הראשוני בגיל כמה שיותר מוקדם.