דום נשימה הוא מצב בו קיימת בעיה בתהליך הנשימה וכתוצאה מכך נגרמת ירידה באספקת החמצן לרקמות. הבעיה בתהליך הנשימה גורמת לירידה בריווי החמצן ולעלייה בריכוז הפחמן הדו חמצני בדם. כתוצאה מהעלייה בריכוז הפחמן הדו חמצני, מתעורר חזרה רפלקס הנשימה על ידי גזע המוח וגורם ב"כוח" להתחדשות הנשימה.
המצב הנפוץ ביותר של דום נשימה הוא דום נשימה בשינה, המאפיין בעיקר אנשים מבוגרים בעלי עודף משקל. במקרה זה, נוצר מצב של דום נשימה בזמן השינה הפוגע באיכות השינה וגורם להתעוררויות רבות. על פי מחקרים, דום נשימה בשינה עלול לגרום לדמנציה.
הגורמים לדום נשימה
דום נשימה נגרם בדרך כלל מבעיה חסימתית אנטומית – כאשר גורמים מסויימים כמו הלשון חוסמים את זרימת האוויר ומקטינים אותה. לדוגמא, תנוחת השינה מאפשרת ללשון לחסום את נתיב האוויר בצורה קלה יותר וכך לגרום לדום נשימה. דום נשימה מסוג זה נקרא דום נשימה חסימתי, והוא המצב הנפוץ ביותר.
מצב נוסף, נדיר יותר, שעשוי לגרום לדום נשימה הוא פגיעה במרכז הנשימה בגזע המוח. במקרה זה, גזע המוח לא מצליח להעביר את הפקודות המתאימות לשרירי הנשימה ותהליך הנשימה מופסק באופן מיידי. מצב זה הוא כמובן נדיר מאוד ואופייני בעיקר לנפגעי תאונות דרכים שעברו פגיעה פיזית בגזע המוח. מצב זה נקרא דום נשימה מרכזי וחולים הסובלים ממנו נאלצים להיות מונשמים באופן מלאכותי.
דום נשימה – ממה צריך לחשוש?
דום נשימה הוא באופן כללי מצב קל שניתן להסתדר איתו ללא כל בעיה. עם זאת, אצל אנשים מבוגרים דום נשימה עלול לגרום לסיבוכים שונים ואם אינו מטופל בזמן אף להוביל למוות. לדוגמא, מחקרים שונים הראו קשר בין דום נשימה בשינה לדמנציה. במקרים חריגים, דום נשימה קשה עלול להוביל לאבדן הכרה ואף למוות – בעיקר אצל אנשים חלשים פיזית או בעלי מחלות רקע נשימתיות.
דום נשימה בשינה
הסוג הנפוץ והמשמעותי ביותר של דום נשימה הוא כאמור דום נשימה בשינה שנחשב לגורם ראשי לחולי ולמוות ומשפיע מאוד על תחושת ישנוניות ביום יום. כתוצאה מדום הנשימה, נוצרת הפסקת נשימה למשך יותר מ-10 שניות, והנשימה בהמשך אינה מספיק חזקה ולא מספקת את צרכי הגוף.
הפסקת הנשימה מובילה לירידה בריווי החמצן ולירידה חמורה באיכות השינה. דום נשימה בשינה היא מחלה יחסית נפוצה, כ-4% מהגברים המבוגרים וכ-2% מהנשים המבוגרות, כאשר המצב נפוץ יותר אצל אנשים הסובלים מהשמנה. מבחינה קלינית, דום נשימה בשינה גורם בעיקר לתחושת ישנוניות במהלך היום, יכולת כללית נמוכה ויתר לחץ דם.
חולים בעלי בעיות כאלה יסבלו מתפקוד לקוי במהלך היום, מחוסר סבלנות ומבעיות חברתיות. כמו כן, דום נשימה בשינה מהווה גורם סיכון למחלות לב וכלי דם, כבד, סכרת ושלל בעיות נוספות. במהלך הלילה, המצב יכול להתאפיין בנחירות, התעוררויות פתאומיות ושינה לא איכותית ולא מספקת.
טיפול בדום נשימה בשינה
אנשים הסובלים מדום נשימה בשינה לא צריכים לסבול, ויכולים לשפר משמעותית את איכות חייהם על ידי טיפולים פשוטים יחסית. מטרת הטיפול היא לאפשר זרימת אוויר תקינה וטובה ולשפר את הלקות האנטומית הקיימת.
הטיפול כולל מכשירים מיוחדים לפתיחת נתיב האוויר כמו לדוגמא סד מיוחד שאחראי לפתוח את הלסת התחתונה ולהשאיר את הלשון במצב בו תתאפשר זרימת אוויר טובה. בזכות מכשור מסוג זה נתיב האוויר של הסובלים מדום נשימה בשינה נשאר פתוח, זרימת החמצן נשארת קבועה והחולה נהנה מאספקת אוויר קבועה לאורך כל הלילה.
במקרים קשים בהם הטיפולים הפשוטים לא עוזרים ניתן לפנות לטיפול ניתוחי, שבו על ידי ניתוח פשוט מתקנים את הבעיה האנטומית ומאפשרים שיפור באיכות החיים.