דיאליזה
אי ספיקת כליות סופית Renal failure) (Renal insufficiency, הינו מצב בריאותי כרוני או סופי, בו הכליות אינן ממלאות ופעולות כראוי כתוצאה ממצב של מחלות כליות, כגון: נפריטיס IgA גלומרולונפריטיס, פיאלונפריטיס כרונית, מצבים של עצירת שתן וכדומה. מכיוון, שהגוף אינו יכול לתפקד כראוי ללא כליות, במצב זה, כיוון שהוא סופי יש צורך לטפל באדם החולה באמצעות דיאליזה כמוצא טיפול אחרון לפני ניתוח השתלת כליות.
מהי דיאליזה?
באופן כללי, דיאליזה היא מכונה אשר מיועדת להחליף את הכליות הלא מתפקדות. חשוב לציין, שטיפול באמצעות דיאליזה אינו מרפא את הכליות, שנמצאות במצב כרוני וסופי, אלא מכונת הדיאליזה אמורה לחקות את פעולות הכליות. אדם זקוק לדיאליזה כאשר הוא נמצא בשלב סופני של כשל כלייתי.
תפקוד הכליה מאבד כ- 85 עד 90 אחוז. באמצעות טיפול בדיאליזה, יישמר האיזון בגוף בין מלחים ונוזלים (כגון: אשלגן, נתרן, דו-פחמות ועוד), הדיאליזה תעזור לסלק פסולת, עודפי מלח, עודף המים, ותעזור לשמור על לחץ דם תקין. ישנם מקרים בהם הטיפול בדיאליזה יהיה לזמן קצר בלבד, כיוון שישנם מקרים בהם הדיאליזה תעזור להתאוששות הכליות ושיפור תפקודם.
אך ישנם מקרים אחרים בהם, החולה יזדקק לדיאליזה לכל שארית חייו. באופן כללי, טיפול בדיאליזה מתבצע בבית חולים, במכון או בבית החולה. הכל בהתאם למצבו הבריאותי של החולה. טיפולי דיאליזה, קיימים כפתרונות טיפול מאמצע שנות הארבעים, וכפתרון טיפולי מתמשך משנות השישים. כיום, הדיאליזה משמשת כתהליך רפואי בכל העולם, ואלפי חולים בכל העולם נעזרים בטיפולים אלה.
קיימים שני סוגים של דיאליזה:
המו-דיאליזה
בסוג זה של דיאליזה, הדם של החולה עובר דרך כליה מלאכותית מחוץ לגופו. דם החולה עובר מספר תהליכים פיזיולוגים בתוך הכליה המלאכותית (כגון: דיפוזיה, סינון רעלים, סילוק נוזלים ועוד), לאחר מכן, מוחזר הדם הנקי לגופו של החולה. לרוב נהוג לערוך 3 טיפולים כאלו בשבוע. טיפול המו-דיאליזה נמשך לרוב כ- 4 שעות. הצלחת הטיפול תלויה במשקל המטופל, סוג ציוד הדיאליזה, מידת התפקוד של הכליות,כמות הנוזלים הנאגרת בין הטיפולים, כמות הפסולת שבגוף המטופל.
להרחבה בנושא זה: המודיאליזה
דיאליזה פריטוניאלית
בסוג זה של דיאליזה, הדם מתנקה בתוך גוף החולה. בתחילת הטיפול מוחדרת לגוף החולה צינורית, אשר דרכה מוזרמת תמיסה מיוחדת לחלל הבטן. הדם בדרכו לכליות עובר קודם כל בבטן, שם הוא עובר תהליך של ניקוי וסילוק רעלים ונוזלים המוצאים מן גוף החולה באמצעות הצינורית, בעוד שהדם שעבר ניקוי ממשיך בדרכו. על מנת שטיפול זה יהיה יעיל יש לבצעו כל יום.
קיימים שני סוגים של דיאליזה הפריטוניאלית: הראשון מתמשך כל היממה (כ- 5 פעמים ביממה) ומתבצע ידנית (CAPD), לעומת השני אשר מתבצע בעזרת מכונה אוטומטית (CCPD).
להרחבה בנושא זה: דיאליזה פריטוניאלית
חיים עם דיאליזה
אורך החיים הצפוי למטופלי דיאליזה עדיין אינו ידוע, אך ממחקרים רבים שנערכו, נמצא שהמטופלים יכולים לחיות באופן דומה לאנשים להם אין כשל כלייתי. מרבית המטופלים חיים חים רגילים ונורמאלים, אך עליהם להקפיד לשמור על תזונה מיוחדת. תפריט התזונה למטופלי דיאליזה, יקבע על ידי דיאטנית נפרולוגית, באופן אישי לכל מטופל בהתאם לתוצאות הבדיקות התקופתיות.
חשוב להקפיד בכל חודש, לאחר קבלת תוצאות הבדיקות וטיפולי הדיאליזה, לבדוק מהו מצבו של החולה, האם חל שינוי, וכמו כן להתאים את תפריט התזונה מחדש בהתאם למצבו. באופן כללי, מומלץ להימנע מאכילת מלח, אשלגן וזרחן.
בעבר, חולי דיאליזה לא יכלו לטוס או לשוט בספינה, אך כיום גם חולי דיאליזה יכולים ליהנות מחיים רגילים כמו כולם. לדוגמא: חברת נסיעות בשם "Dialysis at Sea", (דיאליזה בים), יש שמונה מרכזי דיאליזה ניידים, באמצעותם החולה יכול לקבל טיפול דיאליזה בזמן החופשה.