Home » חשיבות ויטמין B12 לבריאות בגיל השלישי

חשיבות ויטמין B12 לבריאות בגיל השלישי

חשיבות ויטמין B12 ויטמין B12 הינו ויטמין מסיס במים אשר נמצא במגוון רחב של מזונות כמו דגים, בשר, ביצים ומוצרי חלב. ויטמין זה חיוני להפתחות עצבית ומוחית תקינה כמו גם חיוני לייצור של תאי דם אדומים בריאים וחשוב לסינטזה של DNA.

מחסור בויטמין B12 משפיע על התפקוד המנטאלי, העצבי ובעל השלכות מרחיקות לכת על שיווי המשקל והקואורדינציה. מחסור ממושך בויטמין B12 יכול לגרום לנזק עצבי בלתי הפיך. הצריכה המומלצת לגברים ונשים היא 2.4 מיקרוגרם ביום.

מחקרים חדשים בשנים האחרונות, מלמדים כי ויטמין B12 יחד עם ויטמין B6 וחומצה פולית, מסייעים במניעת מחלות לב, אירועי שבץ מוחי, ומחלת כלי דם היקפיות על ידי מניעת הצטברות הומוציסטאין, מרכיב הסותם והמצטבר בדם.

מהם הגורמים למחסור בויטמין B12 בבני גיל הזהב?

אחת הסיבות העיקריות למחסור בויטמין B12 בקרב אנשים מבוגרים היא תזונה לקויה. הוויטמין נמצא במזונות מן החי כמו מוצרי חלב בשר וכבד, ביצים ודגים. מוגבלות גופנית, תחלואה וירידה ביכולת התפקודית, כל אלה הינם מצבים השכיחים אצל בני גיל הזהב ומשפיעים על אורח חייו של הקשיש, על עצמאותו ויכולתו לצרוך מזון באופן עצמאי. אובדן תאבון הוא תופעה אופיינית אף היא לגיל המופלג. כידוע, צמחונים הנמנעים מצריכת מוצרי חלב או ביצים נמצאים בסיכון גבוה למחסור בויטמינים.

מחסור בויטמין B12 הוא גם תוצר של אנמיה ממארת, מחלה תורשתית שבה רירית הקיבה מפסיקה לייצר חומר הנקרא פאקטור פנימי הנדרש לספיגת הויטמין או לחילופין מחסור בחומציות הקיבה, שהוא עצמו יסוד המסייע בקליטת הויטמינים.

ירידה בחומציות הקיבה, מצב המכונה בשם דלקת קיבה ניוונית, מתרחשת בכ 30 אחוזים מהמבוגרים בגיל 50 ומעלה וב 40 אחוזים אצל מבוגרים מעל גיל 80.

חשיבות ויטמין B12 למערכת העצבים וסגולותיו

ויטמינים מקבוצת B כמו – חומצה פולית B9, ויטמין B6, ויטמין B12 מווסתים את רמות חומצת האמינו הומוציסטאין בדם. רמות גבוהות של הומוציסטאין נקשרות לסיכון מוגבר של תחלואת האלצהיימר.

חוקרים בתחום האלצהיימר מצאו כי, בממוצע, מוחם של אלו שנטלו חומצה פולית, ויטמין B6, וויטמין B12 התכווץ בשיעור נמוך של 0.76% לשנה, בעוד שמוחם של קבוצת האנשים שנטלו את הפלצבו התכווץ בשיעור של 1.08%. למרות שהמחקר תוכנן כדי למדוד את קצב הניוון המוחי, נצפה קשר חזק בין שיעור הניוון המוחי לבין שימור היכולת הקוגניטיבית.

עיכוב של מחלת האלצהיימר

חוקרים רבים סבורים כי טיפול בויטמין B12 יכול לעזור לאנשים הנמצאים בסיכון ללקות במחלת אלצהיימר. כמו גם, רופאים רבים מקווים כי הויטמין ייעכב את התפתחות המחלה אצל אנשים רבים הסובלים מבעיות זיכרון קלות. אך לא כל אדם מבוגר הסובל מבעיית זכרון יצטרך ליטול את הויטמין טרם הייעוץ הרפואי.

עוד נקשר ויטמין B12 לדמנציה. מחקר שפורסם בכתב העת הבינלאומי לפסיכיאטריה גריאטרית מצא כי קשישים, הסובלים ממחסור בויטמי B12 וסובלים מפגיעה קוגניטיבית, הציגו שיפור לאחר שהוסף למזונם ויטמין B12. תוספי הויטמין אינם משיבים את המצב לקדמותו, שכן דמנציה הינה בעיה בריאותית בלתי הפיכה אם כי עכבו את התפתחות הדמנציה.

מהם התסמינים למחסור בויטמין B12?

מחסור קל בויטמין B12 בדרך כלל אינו מעורר שינויים גופניים המורגשים לאדם. מחסור ממושך בויטמין זה גורם לאנמיה מגאלובלסטית וכתוצאה מכך מוביל לחולשה קיצונית וכרונית, עייפות מתמדת, קושי בביצוע מטלות יומיות, דפיקות לב מואצות, חיוורון, כאבי בטן ואובדן משקל.

מחסור חמור מוביל לפגיעה במערכת העצבים המתבטאת בתחושת נימול בגפיים, פגיעה בזכרון ובקואורדינציה, קשיים בהליכה, מצב רוח ירוד ואף דיכאון.

ראו גם:
היתרונות של כורכומין לבריאות בני גיל הזהב

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715429

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר