Home » ורטיגו בגיל הזהב

ורטיגו בגיל הזהב

ורטיגו בגיל הזהבורטיגו היא תחושה כללית של אבדן כיוון – בדרך כלל אנשים הסובלים מכך מרגישים שמה שסביבם נמצאים בתנועה למרות שאינם בתנועה, ובנוסף קיימת תחושת סחרור. ורטיגו הוא מצב נפוץ בדרך כלל, ובעל סימפטומים קלים ביותר. אם המצב הופך לכרוני, זה כבר עלול להדאיג ויכול להעיד על מחלה אחרת.

ורטיגו – תסמינים

כאמור, התסמין העיקרי הוא תחושה שכל הסביבה זזה – ברוב המקרים זה מלווה בסחרחורת. בנוסף, האדם שעובר ורטיגו ירגיש גם אבדן שיווי משקל, בחילה והקאות. כתוצאה מכך מתקשים ללכת ואפילו לעמוד, ונגרם נזק ליכולת לבצע פעילויות יום יומיות.

הגורמים לורטיגו בגיל הזהב

אצל צעירים, ורטיגו נובע בעיקר מבעיה באוזן ובאיבר שיווי המשקל. הבעיה נגרמת בגלל דלקות שונות, באוזן הפנימית או בעצב האחראי על שיווי המשקל. לעומת זאת, אצל מבוגרים, רוב מקרי הורטיגו נגרמים בגלל שינוי פתאומי של תנוחה. הורטיגו הנגרם הוא בדרך כלל קצר, וחולף תוך כחצי דקה. אחת הבעיות הקשורות לורטיגו באנשים מבוגרים היא התנוונות של איבר שיווי המשקל. בגלל התנוונות זו, האיבר לא מתפקד בצורה מספיק טובה, וכל שינוי פתאומי של תנוחה גורר אחריו תגובה לא טובה הגורמת לבחילות וסחרחורות.

באופן כללי, תנועת הראש המהירה גורמת לכך שגבישים העשויים מלחי סידן נעים בתוך חלל איבר שיווי המשקל וגורמים לכך שהוא "מתבלבל" ומעביר למוח מסרים שגויים. כתוצאה מכך נגרמת תחושת הורטיגו, הסחרחורת והבחילה.

אבחון ורטיגו

אבחון ורטיגו באמצעות הסימפטומים בלבד היא די בעייתית, מכיוון שאלה סימפטומים כלליים מאוד ויכולים להיגרם מגורמים שונים. כמו כן, במהלך האבחון צריך להבין מה מקור הורטיגו – שינוי בתנוחה או בעיה באוזן.

אחד המבחנים המשמש לאבחון ורטיגו כתוצאה משינוי תנוחתי נקרא מבחן הלפיקס. מבחן זה בא לדמות ורטיגו כתוצאה משינוי יזום של התנוחה – הזזת הראש מצד לצד במצב של שכיבה כאשר הראש נמצא מתחת למישור השכיבה. התוצאה במבחן זה נחשבת לחיובית אם אכן נגרמים סימפטומים של ורטיגו כתוצאה ממנו.

אבחון ורטיגו כתוצאה מבעיה באוזן התיכונה פחות נפוצה בגיל הזהב, וכדי לאבחן אותה משתמשים במבחן פשוט יותר, כמו עצימת עיניים ובדיקת שיווי המשקל.

טיפול בורטיגו

באופן כללי, ורטיגו הנובע משינוי תנוחתי עובר אחרי מספר חודשים, כנראה בגלל שגבישי הסידן מתמוססים. הטיפול העיקרי באנשים הסובלים מורטיגו מסוג זה נקרא תרגול אפליי. בתרגול זה החולה מזיז את ראשו לכיוונים ספציפיים למשך כ-30 שניות. מטרת התרגול היא לכוון מחדש את גבישי הסידן באיבר שיווי המשקל ולגרום להקלת הסימפטומים.

ואכן, תרגול זה עוזר מאוד לרוב המבוגרים הסובלים מורטיגו. אם תרגול זה לא עוזר, והורטיגו גם לא עובר מעצמו, יש לשקול ניתוח שבו מוסרת תעלת המבוך מאיבר שיווי המשקל. ניתוח זה מבוצע במקרים נדירים בלבד, אך ורק לאחר חוות דעת של רופא מנוסה.

טיפול מונע בורטיגו

בנוסף לטיפול המוצע, קיימים מספר טיפולים שעוזרים למנוע את יצירת הורטיגו, והם מוצעים לאנשים שסבלו מורטיגו בעברם. קיימים תרגילי פיזיותרפיה שונים שעוזרים להתמודד עם בעיית שיווי המשקל. במסגרת תרגילים אלה המטופל לומד לשמור על שיווי המשקל ללא עזרת האוזן ואיבר שיווי המשקל שגורמים כאמור לבעיות.

בנוסף, כדאי לאנשים החוששים מורטיגו להקפיד לא לבצע תנועות צוואר פתאומיות. אנשים אלה צריכים לישון עם צוואר מורם על מנת לא לגרום לתזוזה חדה בעת ההתעוררות, וצריכים להשתדל להניע את הצוואר באיטיות בכל מה שקשור למהלך חייהם התקין. במקרים קשים ניתן להשתמש בתרופות שונות שמגבירות את אספקת הדם לאוזן ולאיבר שיווי המשקל.

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715429

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר