הרחם הינו איבר במערכת המין הנשית. לרחם פירושים רוחניים שונים בדתות שונות. ביהדות, ידועה כי המילה רחם לקוחה משורש המילים ר.ח.מ. וחכמי העבר טענו שהרחם נברא על ידי האל בכדי לגלות את הרחמנות שלו ועל ידי תפיסת האישה כרחמנית ורוחנית מחוברת לאל בעזרת הרחם.
כמו כן, הרחם הוא מקור כל החומר- הגוף של האדם. הרחם מבחינה פיזיולוגית, הוא האיבר בו גדל העובר מרגע היווצרותו ועד לרגע היוולדו. במרבית המקרים, סרטן הרחם שכיח יותר, רק לאחר הפסקת המחזור בגיל היבלות (מעל גיל 50). נשים רבות, מקבלות את בשורת "יש לך סרטן הרחם" כבשורה רעה כמובן, אך גם כבשורה המבשרת את סוף תקופת הפוריות, ופגיעה בנשיות.
סרטן הרחם הינו סרטן שכיח בקרב נשים בגילאי 50-64. באופן כללי, הגורם המדויק לכל סוגי מחלת הסרטן אינו יודע. אך קיימים מספר גורמי סיכון המעלים את הסיכויים לחלות בסרטן הרחם והם כוללים: היסטוריה משפחתית של סרטן הרחם, עודף משקל, סכרת, יתר לחץ דם, חשיפה לאסטרוגן ללא פרוגסטרון, נטילת טמוקסיפן, נשים שלא ילדו, נשים אשר סובלות מאי-פריון, נשים עם היסטוריה משפחתית של סרטן המעי הגס מסוג Hereditary non-polyposis colo-rectal cancer.
התסמינים
התסמין השכיח ביותר המופיעה בנשים אשר חלו בסרטן הרחם הוא דימום אבנורמלי וחריג מהנרתיק. הדימום עלול לעיתים להיראות כמו דימום של וסת חודשית רגילה, אם כי הוא יהיה דימום חזק יותר מהרגיל. כמו כן, בנשים לאחר גיל המעבר, אשר הוסת החודשית שלהן נפסקה, גם כן יופיעו דימומים בזמנים שונים במהלך החודש. תסמינים נוספים כוללים: הפרשות וגינאליות, כאבי בטן בבטן התחתונה, איבוד משקל, כאבים וחוסר נוחות בשעת קיום יחסי מין.
אבחון
על מנת לאבחן את סרטן הרחם יש צורך לערוך מספר בדיקות רפואיות, כיוון שהתסמינים שתוארו יכולים לתאר מספר מחלות נוספות של הרחם ולאו דווקא סרטן הרחם. על מנת לאשש או לשלול את האבחנה, יבצע הרופא את הבדיקות הבאות: בדיקות דם, בדיקה גינקולוגית, ביופסיה של רירית הרחם בכדי לבדוק תאים סרטניים, גרידה בכדי להוציא רקמות רחם הנמצאות ברירית הפנימית, היסטרוסקופיה, בדיקת אולטרסאונד וגינאלית, צילום רנטגן לחזה, CT, MRI.
במידה וסרטן הרחם אושש במהלך הבדיקות, יהיה צורך לקבוע באיזה דרגה ושלב נמצא הסרטן. האם קיימים תאים סרטניים רק ברירית הרחם או שמה הם חדרו לשכבת שריר הרחם? האם התאים הסרטנים חדרו לצוואר הרחם, לחצוצרות, שחלות, לרקמות סמוכות, הנרתיק או בלוטות לימפה מקומיות? האם הגידול שלח גרורות לאיברים אחרים כמו שלפוחית השתן, המעי, העצמות וכדומה.
חשוב לציין, שבמרבית המקרים סרטן הרחם מאובחן בשלבים מוקמים עוד לפני שהספיק לשלוח גרורות לאיברים סמוכים, ולכן במרבית המקרים הפרוגנוזה להחלמה טובה.
טיפול בסרטן הרחם
הטיפול בסרטן הרחם תלוי בשלב ובדרגת בו הוא התגלה, בגיל האישה, במצבה הבריאותי, באם נשלחו גרורות ואם כן לאילו איברים. הטיפולים הקיימים כיום לסרטן הרחם כוללים: כריתת רחם (היסטרקטומיה hysterectomy), ובדרך כלל גם בהוצאת השחלות והחצוצרות ובלוטות הלימפה באזור הקרוב לרחם, טיפול בקרינה (רדיותרפיה) חיצונית או פנימית(הנקרא גם ברכיתרפיה), טיפולי כימותרפיה, טיפולים הורמונאליים באמצעות הורמון סינטטי פרוגסטרון.
לטיפולים שתוארו ישנם תופעות לוואי רבות (כגון: הקאות, בחילות, נשירת שיער, דיכאון, חרדה, חולשה וכדומה). אחת מתופעות הלוואי המטרידות נשים חולות סרטן הרחם, היא השפעת הטיפולים על חיי המין עקב תופעות לוואי נוספות כגון: גלי חום, יובש בעור, יובש בנרתיק. במקרים אלו ניתן לקבל תרופות להפחתת עוצמת התסמינים ומשחותן ג'לים לסיכה, כגון ג'ל KY או Replens.
למידע נוסף – סרטן הרחם באתר סרטן בישראל
מאמרים נוספים: