סרטן הוא שם כולל של מחלות הנגרמות מצמיחה אגרסיבית ובלתי מבוקרת של תאים שונים. רקמות אלה נקראות גידולים והן גורמות להרס רב ברקמה הבריאה ולהפרשת הורמונים בצורה חריגה ובלתי תקינה. קיימים שני סוגי גידולים: גידול שפיר, התחום בתוך קפסולה ואינו שולח גרורות וגידול ממאיר המאופיין על ידי קפסולה פרוצה ושליחת גרורות למקומות שונים בגוף.
הגרורות מגיעות בדרך כלל לריאות, לכבד ולמוח וגורמות לנזקים חמורים באיברים אלה. על פי רוב, גידול ממאיר נחשב לגידול בשלב מתקדם יותר ולכן גם הפרוגנוזה גרועה יותר. סוגי הסרטן הנפוצים ביותר הם סרטן השד אצל נשים וסרטן הערמונית (הפרוסטטה) אצל גברים. בנוסף, נפוצים מקרים רבים של סרטן הריאות בקרב מעשנים, סרטן העור הנגרם על ידי חשיפה לשמש ועוד סוגים רבים של סרטן הפוגעים במערכות ורקמות שונות.
היווצרות הגידול הסרטני
הבסיס להיווצרות הגידול הסרטני הוא פגם גנטי שגורם לשגשוג תאים ללא הבחנה וללא בקרה. באופן תקין, כל תא מכיל רצף DNA עליו נמצאות כל הפקודות לגבי תפקוד התא, ובין היתר מערכות בקרה שונות שתפקידן לנטר את התרבות התאים ולהפסיק אותה כאשר אין צורך בכך.
לפעמים, נוצרות מוטציות ברצף ה- DNA – שינוי גנטי שגורם לשינוי הפקודות המקודדות על ידי הגנום. במקרים בהם המוטציות פוגעות ברצפים האחראים לבקרה או על ידי רצפים האחראים לשגשוג תאים, עלול להיגרם גידול. זאת גם הבעיה הגדולה בטיפול בגידולים – בגלל שמדובר בפגם גנטי אין דרך לתקן אותו מהבסיס ומתמקדים בהרס התא.
באופן כללי, לכל סוג של גידול קיימים גנים שונים שמוטציה בהם מובילה להיווצרות סרטן. אנו מבחינים בין 2 משפחות של גנים: הקבוצה הראשונה נקראת אונקוגנים – גנים שאחראים על ייצור חלבונים המעורבים בבקרת מחזור התא, ומוטציה בהם תוביל לסרטן. הקבוצה השניה נקראת Tumor Suppressor Genes שהם גנים האחראים על בקרה נוספת של הגנים הקשורים לבקרת מחזור התא. הנפוץ ביותר בקבוצה זו הוא P53 שפגם בו אחראי למספר גדול של סוגי סרטן.
אבחון סרטן
כבר ידוע לכולם שגילוי מקדים של סרטן משפר באופן משמעותי את סיכויי ההחלמה ממנו, ועל כן חשוב להיבדק לסוגי הסרטן הנפוצים, בעיקר אם אתם נמצאים בקבוצות סיכון. לדוגמא, נשים מעל גיל 50 עוברות בדיקת ממוגרפיה לאבחון מוקדם של סרטן השד, וכן גברים בגילאים הדומים עוברים בדיקות אחרות לגילוי סרטן הערמונית.
גילוי מוקדם של סרטן העור יכול להתבצע בפשטות על ידי בדיקת נקודות החן השונות וסקירה כללית של העור, ומומלץ מאוד בכל הגילאים. בנוסף, בדיקות הדמיה כמו קולונוסקופיה מאפשרות זיהוי של סרטן המעי הגס וכן בדיקת PAP מאפשרת אבחנה מוקדמת של סרטן צוואר הרחם.
אם אכן קיים חשש לגידול, מבצעים בדיקה נוספת הנקראת ביופסיה, בה לוקחים בעזרת מחט מעט תאי גידול על מנת להסתכל עליהם מבעד למיקרוסקופ וכך לאבחן האם הגידול שפיר או ממאיר. פעמים רבות הגוש ממנו חוששים אינו מזיק ואינו גידולי, ומדובר בציסטה או הסתיידות בה אין צורך לטפל.
באופן כללי, לא מבצעים "בדיקה כללית" למציאת סרטן כמו בדיקת CT לכל הגוף או בדיקות נרחבות נוספות, בגלל החשש לזיהוי שגוי של גוש כגידולי וגרימת נזק על ידי הטיפול. בדרך כלל מחפשים את הגידול על פי הסימפטומים השונים, ולכן פעמים רבות האבחנה מתבצעת בשלב מאוחר ומתקדם בלבד.
טיפול בסרטן
לאחר אבחון הסרטן, הטיפול כולל 2 שלבים עיקריים: ניתוח לסילוק הגידול, וטיפול להרס תאי הסרטן. הניתוח הוא טיפול האופייני לגושים גדולים ובעיקר כאשר הגידול שפיר. לאחר מכן, עוברים לטיפול בכימותרפיה או הקרנות שמאפשרים הרס כללי של התאים (החולים והבריאים) ובכך מאפשרים את סילוק הסרטן. לטיפולים אלה תופעות לוואי קשות מאוד, אך בזכותם חולי סרטן רבים מצליחים להחלים מהמחלה ולחזור לאורח חיים תקין.
טיפול נוסף למחלת הסרטן מתמקד בהקלה על כאבם של החולים, טיפול זה ניתן באמצעות טיפול פליאטיבי, אשר נותן תמיכה רגשית בהתמודדות החולה ומשפחתו עם המחלה.