עמוד השדרה מהווה את אחד החלקים הבסיסים שנותן יציבות וחוזק לגופנו. עמוד השדרה בנוי מחוליות רבות, המחוברות זו לזו ויוצרת שרוול, שבו עובר חוט השדרה – המחבר בין המוח לכל העצבים שבגופנו. עמוד השדרה מחולק באופן רגיל לארבעה חלקים. חלק צווארי (Cervical), חלק של בית החזה (Thoracic), חלק מותני (Lumbar) וחלק זנבי (Sacral). בכל חלק מספר חוליות שונות.
באופן רגיל, עמוד השדרה עובר במרכז הגב, והוא בעל צורת S במבט מן הצד – כיפוף קל קדימה בקצהו העליון וכיפוף קל אחורה בקצהו התחתון.
עקמת
עקמת היא שינוי בעקומה הרגילה של עמוד השדרה. כפי שהוזכר, באופן תקין לעמוד השדרה כיפוף קל קדימה, והוא נמצא במרכז הגב. לעיתים, חלקו העליון (הצווארי) של עמוד השדרה מכופף כלפי מטה. מצב זה קיפוזיס (Kyphosis) והוא מופיע במבוגרים כחלק מתהליך התנוונות העצם.
כאשר עמוד השדרה, שצורתו הרגילה היא כצורת S, מאבד את הקימור הרגיל שלו, מתארים את האדם כסובל מלורדוזיס (Lordosis). אם עמוד השדרה נוטה לצד אחד מצידי הגוף, ולא עובר במרכז הגב, מכנים את המצב סקוליוזיס (Scoliosis). במצב זה, עמוד השדרה ייראה כמו האות S במבט מלפנים, במקום כקו ישר.
לעיתים קיימים פגמים בעמוד השדרה המשלבים מאפיינים שונים – קיפוסקוליוזיס מתאר קיפוזיס (הטיית עמוד השדרה לפנים) עם סקוליוזיס (הטיית עמוד השדרה לצד). עקמת איננה נדירה אצל אנשים מבוגרים. כ – 6% מהאוכלוסייה סובלים מעקמת. רוב מקרי העקמת אצל מבוגרים הם מהסוג המכונה kyphosis.
סיבות לעקמת
מחלקים את העקמת לשני סוגים עיקריים. עקמת הנובעת מבעיה חיצונית לעמוד השדרה – הבדלי אורך ברגליים, עקמת כתוצאה מיציבה לא תקינה, פגיעה בדיסק הבין חולייתי, וכדומה. עקמת זו נקראת עקמת יציבתית (Potural scoliosis / kyphosis). עקמת מסוג שני היא עקמת שנובעת ישירות מבעיות בעמוד השדרה, ולא מתוצאה משנית של גורמים חיצוניים – עקמת מבנית (Structural scoliosis / kyphosis ).
רוב מקרי העקמת המבנית הם אדיופתיים – כלומר על רקע לא ידוע. עם זאת, כנראה שרוב המקרים במבוגרים הם בעקבות מחלות מטבוליות של העצם. נמצא שבגיל המבוגר מחלות עצם שונות מעלות מאוד את הסיכון לסבול מעקמת. מחלת אוסטאופורוזיס ((Osteoporosis שבה מאבדת העצם את תכולת הסידן והחומר המינראלי שבה, מגבירה את הסיכון לעקמת. עקמת כזו מופיעה בגיל המבוגר, בשנות ה-60 וה-70 לחיים, ונובעת לעיתים משברי לחץ בעמוד השדרה.
אוסטאופורזיס מחמירה אצל נשים לאחר גיל המעבר, ומגבירה את הסיכון לבעיות מבניות בעמוד השדרה. גם אוטאומלאציה (Osteomalacia), שבה מבנה העצם הופך ללא תקין בעקבות מחסור בסידן, היא גורם סיכון לעקמת.
עקמת – תסמינים
לעיתים קרובות, עקמת בגב לא תגרום לתסמינים כלשהם, ותופיע רק באופן חיצוני כעקמומיות בגב. עם הזמן, העקמת יכולה לגרום לכאבי גב. במקרים חריגים, עקמת של עמוד השדרה משפיעה על מבנה בית החזה כולו, ויכולה לגרום ללחץ על הריאות והלב, והפרעה בפעילותם – עם סימנים של קוצר נשימה ואף אי ספיקת לב. לכן, במקרים חמורים של עקמת (בעיקר – סקוליוזיס) יש לערוך בדיקת תפקודי ריאות.
טיפול בעקמת
הטיפול נגזר מחומרתה של העקמת ומהסימפטומים שמהם סובל החולה. במקרים רבים אין צורך כלל בהתערבות רפואית ואפשר לעקוב אחר המצב בלבד. במקרים חמורים יותר מומלץ להתחיל טיפול פיזיותרפיה. מכיוון שאוסטאופורוזיס עומדת כסיבה חשובה לעקמת, לפעמים יש לשקול טיפול בתחליפי הורמונים לנשים לאחר גיל המעבר, אם כי לטיפול כזה גם חסרונות רבים מוכחים והשימוש בו שנוי במחלוקת. משככי כאבים הם חלק חשוב בטיפול ובהקלה על כאביו של החולה.