Home » פצעי לחץ

פצעי לחץ

פצעי לחץבגיל הזהב ישנה עלייה בשכיחות למצבי שכיבה או ישיבה ממושכת בשל מצבים בריאותיים שונים, מחלות כרוניות או אקוטיות, אשפוזים חוזרים וממושכים בבתי החולים, חולים סיעודיים וכדומה. אחד הסיבוכים הכואבים והמסוכנים העלול להתפתח במצבים אלו בגיל הזהב בפרט אך גם לכל אדם המרותק למיטה שעות רבות ללא תזוזה, הוא פצע לחץ.

ממחקרים רבים נמצא ש 10% מהמאושפזים בבתי חולים סובלים מפצעי לחץ, וכ- 3% מפתחים פצעי לחץ במהלך האשפוז. פצע לחץ נגרם עקב לחץ קבוע לאזור מסוים בגוף לאורך זמן.

הלחץ הקבוע לאותו אזור, גורם למחסור באספקת הדם והחמצן לאותם רקמות, מה שעלול לגרום כעבור מספר דקות לחוסר תחושה במקום ולאחר מספר שעות להתפתחות איסכמיה (ischemia) ומוות התאים והרקמות באזור.

פצעי לחץ מתפתחים בשלבים, ובכל שלב ניתן לטפל בהם ולמנוע סיבוכים נוספים. שלבי התפתחות פצעי לחץ כוללים:

  • שלב 1: זהו השלב הראשוני הנחשב לקל ביותר, במהלכו מתחיל להתפתח פצע הלחץ עקב אסכימיה (חוסר אספקת דם וחמצן). העור באותו אזור חם יותר, דלקתי, פגוע ולבן יותר.
  • שלב 2: בשלב זה מתחיל הרס של שכבות עור עמוקות יותר, אך למרות זאת, פצע הלחץ עדיין שטחי.
  • שלב 3: בשלב זה, פצע הלחץ מתחיל להעמיק ולפגוע בכל שכבות העור ואף ברקמות הנמצאות באותו אזור.
  • שלב 4: שלב זה נחשב לשלב הקשה ביותר, בו פצע הלחץ גורם לכאבים עזים וסיבוכים. בדרך כלל, אנשים מגיעים לשלב זה בעקבות הזנחה. בשלב זה פצע הלחץ כבר חדר לכל שכבות העור וגרם להרס ופגיעה לא רק בעור אלא גם ברקמות, שרירים, גידים ועצמות באותו אזור.

מקומות שכיחים להיווצרות פצעי לחץ כוללים: ישבן, מרפקים, קרסוליים, ירכיים, גב תחתון והעקבים.

מי נמצא בסיכון להתפתחות פצעי לחץ?

באופן כללי, כל אדם אשר נמצא באותו תנוחה, ללא תזוזה מספר שעות, עלול לפתח פצעי לחץ. אך קיימים מספר גורמי סיכון אשר מעלים את שכיחות פצעי הלחץ והם כוללים: גיל מעל 35, ריתוק למיטה, חולים סיעודיים, חולים בתרדמת,חולים החולים במחלות סרטן ממאירות,  חולים החולים במחלות מערכת התנועה , אי שליטה על הסוגרים, חוסר תחושה כתוצאה מפגיעה נוירולוגית, תזונה לקויה, אנשים אשר עקב שינויים מנטליים (מחלת אלצהיימר, דמנציה ועוד) נגרם להם ירידה בתפקוד יום יומי, אנשים החולים במחלות אשר גורמות לירידה כללית בתפקוד המערכת החיסונית.

מהם דרכי הטיפול ומניעת פצעי לחץ?

באמצעות מודעות לבעיית פצעי לחץ, מתן טיפול רפואי יעיל ומהיר, ניתן למנוע את התפתחות פצעי הלחץ ואת התפתחות הסיבוכים העלולים להיווצר עקב פצעי לחץ.

על מנת למנוע את התפתחות פצעי לחץ, יש צורך: לשנות תנוחה כל שעתיים, במקרים בהם האדם משותק או אין ביכולתו לזוז בכוחות עצמו, יהיה צורך להיעזר באח או אחות סיעודי או מנופים מיוחדים, אשר יעזרו להזיז את האדם, להשתמש באמצעי מניעה כגון: מיטה סיעודית, מזרון לפצעי לחץ, כריות תמיכה, שכיבה במיטה בזווית של עד 30 מעלות, בדיקה עצמית יומית, שמירה על היגיינה אישית, טיפול בהתאם למצבו הפיזיולוגי של האדם במקרים בהם האדם משתמש בחיתולים, קטטר ועוד. כמו כן, יש להקפיד על התאמת אמצעי מניעת רטיבות, החלפת החיתולים וניקוי המקום.

ניתן להשתמש במשחות ותכשירים שונים אשר נועדו להגן על העור. במקרים בהם, כבר החלו להיווצר פצעי לחץ, יהיה צורך בהתערבות רפואית גם בכדי להקל על הכאב וגם התערבות כירורגית. התרופות הניתנות לטיפול בפצעי לחץ ותסמיניו כוללות: דיאזפאם, באקלופן או דנטרולן סודיום.

בנוסף, במקרים בהם חלו סיבוכים עקב פצעי לחץ, כגון: זיהומים ודלקות, יהיה צורך לקבל טיפול אנטיביוטיקה.

תמונה: צולם על ידי אופיר ורדי

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715429

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר