ניתן למצוא היום יותר ויותר אנשים בגיל הזהב אשר התברכו בשילובים המוצלחים של גנים טובים, הרגלים בריאים ואולי אף מעט מזל בהימנעות ממחלות הקשורות לגיל. הם עדיין מתפקדים היטב.
מחקרים מראים כי ריצה עשויה להאט את ההזדקנות, וכי אנשים שנהנו לרוץ בגילאים צעירים יותר, ועדיין מבקשים ליהנות מהריצה בגיל מבוגר, יכולים לשפר את בריאותם, תוך הבנת שינויי הגוף הקשורים לגיל והקפדה על אמצעי זהירות נאותים.
חשיבות הריצה בגיל הזהב
מחקרים קובעים כי אפילו שעת ריצה אחת ביום בגיל הזהב, היא קריטית לבריאות ומשפרת את תוחלת החיים באופן משמעותי. המרוויחים העיקריים מהריצה הם הגב, הרגליים, הכתפיים, החזה, הבטן, המרפקים ועמוד השדרה.
החוקרים מצאו כי הקפדה על ריצה קבועה מפחיתה את הסיכון למוות בטרם עת, מונעת מחלות אופייניות לגיל זה, משפרת את מצב הרוח ויכולת התפקוד, וחיונית לתחושת הרווחה הכללית. הדברים נכונים לגבי נשים וגברים בגילאים מבוגרים.
יתרונות בריאותיים לריצה בגיל הזהב
החל מגיל ארבעים, מתרחשים מספר שינויים פיסיים בגוף האדם, כגון ירידת קיבולת אירובית, מסת שריר וגמישות שרירים מופחתת, ירידה בתפקודי הריאות, צפיפות עצם, חילוף חומרים מואט, הגדלת השומן בגוף והחלשת המערכת החיסונית. יחד עם זאת, מבוגרים יכולים לבצע תרגילי ריצה מרשימים למרות שינויים פיסיים אלו, ואף לקבוע שיאים במרתונים.
היתרונות הבריאותיים של ריצה בגיל צעיר, חלים אף על אנשים מבוגרים. הם כוללים את שיפור מצב עמוד השדרה, שיפור צריכת החמצן, שיפור הכולסטרול הטוב בדם, הפחתת מצבי קרישת כלי דם, הפחתת לחץ דם, שיפור תפקוד הלב, הפחתת הדלקתיות בגוף, חיזוק המערכת החיסונית, הפחתה בסיכוני מחלות לב, סוכרת, לחץ דם גבוה, סרטן, דיכאון, חרדה, בקרת משקל, שיפור העצמות, השרירים והמפרקים, שיפור ניידות, ותחושת רווחה נפשית. הריצה מפחיתה אף את סיכוני הנפילה ושבירת העצמות, ומגבירה את הסיכויים לחיים עצמאיים.
טיפים לריצה בגיל הזהב
אישור רופא – כל אדם מעל גיל חמישים, זקוק לאישור הרופא לפני שהוא מתחיל תכנית ריצה. הרופא יבדוק במיוחד מחלות לב, סוכרת ולחץ דם גבוה, על מנת להבטיח כי הקשיש יכול לרוץ בבטחה.
יותר זמן התאוששות – יש להקפיד על זמני התאוששות ארוכים יותר בין זמני הריצה, אך בזמן המנוחה מומלץ לא לשבת, אלא לבצע אימון שרירים או אימון אירובי קל.
בניית תכנית ריצה נאותה – יש לבנות את תכנית הריצה באופן מחושב, ולהגדיר מטרות תובעניות, אך ברות השגה.
שיפור איכות הריצה – ניתן לשפר את איכות הריצה באמצעות גיוון בתרגילים נוספים כגון רכיבה על אופניים, שחיה ואימוני משקל שונים, על מנת לשפר את הירידה במסת השריר. אופן ביצוע הריצה מהווה גורם משמעותי המשפיע על איכותה ומקל על השגת המטרות. למבוגרים מומלץ להבין את עומס הריצה אותו הם מסוגלים לשאת, ולהקפיד שלא להגזים ולא לרוץ מעבר ליכולותיהם.
תרגילי חימום – יש להקפיד על תרגילי חימום לפני הריצה, ותרגילי מתיחות לאחריה, על מנת להגן על גמישות השרירים ומניעת פגיעות.
ריצת מרתון בקרב קשישים
קשישים יכולים להפוך לרצי מרתון אף בגילאים מבוגרים יחסית, ולהמשיך בכך גם לאחר גיל שישים. הריצה מעניקה לקשישים חיים חדשים, בריאים ומהנים. ספר השיאים של גינס הכניס אל בין דפיו רץ מרתון בגיל 88 שהתחיל לרוץ רק לאחר שפרש לפנסיה, כאשר מצבו הבריאותי היה בכי רע. לדבריו, הריצה שיפרה את מצבו הנפשי והבריאותי.
בשנת 2011 נערך בטורונטו מרתון, בו השתתף הודי אשר לטענתו היה בן מאה, אך הוא לא זכה להיכנס לספר השיאים היות ולא יכול היה להוכיח את גילו. לטענתו, בשנת 1911 לא נהגו השלטונות ההודים להנפיק תעודות לידה לכל הילודים, אך לפי כל העדויות הוא אכן היה בן מאה בעת השתתפותו במרתון.
סיפורים כאלו אודות קשישים המשפרים את חייהם ומפיקים מהם הנאה, משמשים השראה ומעניקים את התחושה כי ניתן לעשות הכול בכל גיל. פעילות גופנית מהווה את סוד החיים האיכותיים.