בתחומים שונים של הרפואה, אחד ההיבטים החשובים ביותר בטיפול טוב ויעיל במחלה, הוא איבחון מוקדם ונכון של המצב הקליני. ישנן מחלות שקל לאבחן באמצעות תסמינים קליניים ברורים. מחלות אחרות ניתנות לאבחון בכלי הדמייה שונים כמו רנטגן, CT או MRI, או בדיקות כמו בדיקות דם, או בדיקת שתן.
ישנן מחלות שאבחונן מסובך יותר. הסיבוך נובע מכך שהתסמינים הקליניים אינם חד משמעיים, אינם שייכים רק למחלה אחת, ויש שונות בין התסמינים המתבטאים אצל חולים שונים. בדרך כלל מדובר במחלות אשר אין שום בדיקת דם או צילום פשוט או סבוך שיראה חריגה כלשהי.
דמנציה, מצב בו מתרחשת הדרדרות מתמשכת בתפקודיו הקוגניטיביים של החולה, היא אחד המצבים הקשים יותר לאבחון בשלבים מוקדמים. בעוד שאדם הסובל מדמנציה במצב מתקדם בדרך כלל בולט בחוסר יכולתו להתנהל ולתפקד בעולם, קשה לאבחן את הדמנציה בשלביה הראשונים.
חשיבות אבחון מוקדם
את מחלת הדמנציה, ובתוכה גם דמנציה הנגרמת ממחלת אלצהיימר, חשוב לאבחן בשלב מוקדם, משום שהרפואה יודעת כיצד לעקב את התהליך הדמנטי. למרות שלא ניתן לעצור את המחלה ולא ניתן לטפל בה, ישנן תרופות שמאטות את התהליך. האטה זו מאפשרת לחולים להסתגל למצבם, ולהכין את עצמם לקראת העומד לבוא (בין אם במציאת חלופת מגורים מתאימה, כתיבת צוואה בעודם צלולים והכנות נוספות).
מיני מנטל – שאלון לאבחון הפגיעה הקוגניטיבית
כאשר אנשים הופכים להיות מבולבלים, נוטים לשכוח דברים, לאבד דברים ולשים דברים לא במקום, הם ובני משפחותיהם הקרובים מתחילים לחוש שמשהו לא כשורה. כאשר פונים לרופא, בדרך כלל נוירולוג או פסיכוגריאטר, אוסף הרופא מידע על ההיסטוריה הרפואית של החולה, ואחר כך משתמש בכלים שונים על מנת להעריך את תפקודו של החולה.
הכלי הנפוץ והפשוט ביותר לשימוש הוא שאלון המיני מנטל. הרופא שואל את החולה שאלות ומבקש ממנו לבצע משימות, כאשר בעבור כל תשובה נכונה החולה מקבל נקודות. בסוף התהליך, מסכם הרופא את הנקודות, וכך יכול להעריך מהו מצבו הקוגניטיבי של החולה. יש לציין, שהשאלון מאפשר לאבחן פגיעה קוגניטיבית בשלבים מוקדמים יחסית, אך אינו יכול לקבוע בוודאות ממה נגרמת הפגיעה הזו.
שאלון מיני מנטל
שאלון המיני מנטל מורכב משאלות הבודקות שישה תחומים קוגניטיביים בסיסיים:
- התמצאות בזמן: על מנת לבדוק האם החולה איבד את תפיסת הזמן שלו, הוא נשאל לגבי היום, החודש, התאריך המדוייק, העונה והשנה הנוכחית. בסך הכל יכול הנבחן לצבור 5 נקודות בקטגוריה זו.
- התמצאות במקום: על מנת לבדוק האם החולה איבד את תחושת המקום הוא נשאל לגבי שם המרפאה בו נערכת הבדיקה, המחלקה, האיזור בארץ, העיר והמדינה בה הוא נמצא. בסך הכל יכול הנבחן לצבור 5 נקודות בקטגוריה זו.
- יכולת חישוב: הנבחן מתבקש לספור לאחור ממאה בדילוגים של 7. עליו לבצע 5 דילוגים, וסך הכל הוא יכול לצבור כך 5 נקודות בקטגוריה.
- זיכרון: הבוחן אומר לנבדק 3 מילים בתחילת המבחן. פעם אחת עליו לחזור עליהן מיד לאחר שהבוחן מסיים לומר אותן, ופעם אחת עליו לחזור עליהן בסוף המבחן כולו. בסך הכל יכול הנבדק לצבור 6 נקודות בקטגוריה.
- שפה: על הנבדק לזהות שני חפצים בשמם (עט ושעון), לחזור על משפט שאומר הבוחן, לבצע פעולה בת שלושה שלבים שהבוחן אומר בעל פה, לבצע משימה פשוטה הכתובה על דף, לרשום משפט על דף. בסך הכל יכול הנבדק לצבור 8 נקודות בקטגוריה.
- העתקה: על הנבחן להעתיק ולצייר שני מחומשים. על ביצוע יקבל נקודה נוספת.