Home » שפעת

שפעת

שפעת בקרב קשישיםהחורף עומד בפתח ויחד איתו מגיעה, בנוסף לגשם ורוח קרירה ונעימה גם מחלת השפעת. שפעת היא אחת המחלות השכיחות ביותר בעולם. מחלת השפעת קיימת כבר אלפי שנים, ולראשונה תוארה על ידי היפוקרטס לפני כ-2,400 שנה. בעבר לא היה מספיק מידע רפואי בנוגע למחלה ובשנת 1918, מילוני אנשים ברחבי העולם מתו עקב המחלה.

אך כיום, המצב שונה והמחלה נחשבת כנפוצה, שכיחה ובעלת סיכויי החלמה גבוהים ומוצלחים. המחלה לרוב תוקפת בחודשי הסתיו והחורף והיא נגרמת על ידי נגיף אינפלואנזה ממשפחת ה-Orthomyxoviridae מקבוצת נגיפי ה-RNA. מרבית האנשים נוטים לבלבל הצטננות ושפעת, שבשני המקרים התסמינים דומים אך בהצטננות אין חום גבוה.

אבחנה מדויקת של המחלות תתבצע בעזרת בדיקות רפואיות שונות. כיום, ניתן לקבל חיסון נגד שפעת ובכך למנוע את התפרצותה.

למרות ששפעת נחשבת כמחלה "קלה" היא מהווה לאחד מגורמי התמותה המובילים בקרב קשישים ובמיוחד בחורף. אנחנו מכירים את התמונות של מחלקות פנימיות בבתי חולים אשר מלאות עד אפס מקום כתוצאה בסיבוכים שונים של מחלת השפעת. מידע מורחב על שפעת באתר cold.co.il.

כיצד נדבקים בשפעת?

מחלת השפעת הינה מחלה מדבקת מאוד והיא עוברת מאדם לאדם או מחיות לאדם באמצעות האוויר, הפרשות ורסיסי רוק, התעטשות, צואה, דם, נזלת, חיות נגועות.

מי נמצא בקבוצת סיכון לחלות במחלת השפעת?

באופן כללי, כולם נמצאים בקבוצת סיכון, גברים, נשים, זקנים וטף. אך אנשים מעל גיל שישים וחמש,קשישים, תינוקות, אנשים החולים במחלות כרוניות (לדוגמא: מחלות לב, סוכרת, מחלות כליות, מחלות ריאות, אסטמה בגיל הזהב וכדומה), אנשים החולים במחלות המקטינות את פעילות המערכת החיסונית, חולי סרטן המקבלים טיפולים כימותרפיים או\והקרנות (רדיותרפיה), חולים המקבלים באופן קבוע טיפול תרופתי בקורטיקוסטרואידים, חולי איידס, חולים לאחר השתלה, עובדים במערכת הבריאות (רופאים, אחיות, מטפלים וכדומה) נמצאים בקבוצת סיכון גבוה יותר לחלות במחלה ובסיבוכיה.

תסמינים של שפעת

מחלת השפעת פוגעת לרוב במערכת הנשימה ותסמיניה כוללים:

  • נזלת, התעטשויות ושיעול.
  • חולשה כללית גופנית.
  • עייפות.
  • חום מעל 38 מעלות צלזיוס.
  • כאב גרון.
  • כאב שרירים.
  • כאב עצמות .
  • כאב מפרקים.
  • כאב ראש.
  • שיעול.
  • נזלת.
  • איבוד תאבון.
  • דיכוי המערכת החיסונית(על כן חייבים לשים דגש על חיזוק המערכת החיסונית).

המחלה לרוב נמשכת כשבוע, אך קיימים מקרים בעיקר לאנשים בעלי מערכת חיסונית בפעילות נמוכה, בהם נגרמים סיבוכים בריאותיים הרי אסון לחולה. הסיבוך בעל התרחיש הקטלני ביותר הוא דלקת ריאות.

אבחון שפעת

המחלה לרוב מאובחנת על ידי התסמינים השונים האופייניים לה. אך יש צורך לגשת לרופא המשפחה המטפל על מנת לאשש את האבחנה ולערוך אבחנה מבדלת, שכן תסמיני המחלה דומים לתסמינים של מחלות אחרות.

במרבית המקרים יסתפק הרופא באבחון המחלה באמצעות התסמינים שתוארו לעיל, אך במקרים של קשישים, ילדים, נשים בהריון או אחרי לידה ואנשים החולים במחלות כרוניות או מחלות הפוגעות במערכת החיסונית, יש צורך לערוך בדיקות דם וצילום רנטגן של הריאות.

טיפול בשפעת

במרבית המקרים הטיפול הוא תסמיני בלבד. תרופות משככות כאבים, אנטיביוטיקה, תרופות אנטי ויראליות, תרופות נגד שיעול, תרופות לכיח וכדומה. כמו כן, מומלץ לשתות הרבה נוזלים על מנת למנוע התייבשות, לנוח ולהימנע מפעילות נמרצת. במקרים בהם ישנם סיבוכים, כגון: דלקת ריאות, ברונכיטיס, סינוסיטיס וזיהומים משניים, יהיה צורך באשפוז בבית חולים.

חיסון נגד שפעת

חיסון נגד שפעת מומלץ לכולם אך בעיקר לאנשים הנמצאים בקבוצת הסיכון שתוארו לעיל. מומלץ להתחסן כבר בתקופת הסתיו לפני פרוץ הנגיף. חיסון השפעת מורכב משלושה זנים שונים של נגיף ( שניים מטיפוס A ואחד ) . בכל שנה מתאימים את החיסון לזנים של הנגיף, אשר חושדים שהוא זה שיגרום למחלת השפעת. החיסון מאוד יעיל, בטוח ומומלץ מטעם משרד הבריאות.

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715429

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר