Home » פריצת דרך – האם נמצאה תרופה לאלצהיימר?

פריצת דרך – האם נמצאה תרופה לאלצהיימר?

פריצת דרך - האם נמצאה תרופה לאלצהיימר?תרופה ניסיונית לטיפול במחלת אלצהיימר אשר הראתה האטה בירידה בתפקוד המנטלי, בניסוי קליני קטן, נראית כהבטחה לסבל של רבים בני גיל הזהב.

התרופה, שפותחה על ידי חברת Biogen, יכולה להגיע למכירות של מיליארדי דולרים בשנה, אם התוצאות מהניסוי הקטן ישוכפלו בניסויים גדולים אחרים. הבטחה זו מגיעה לאחר שמומחים רבים אמרו כי אין תרופות ממש טובות וזמינות לטיפול באלצהיימר.

מחלת האלצהיימר נעשית שכיחה יותר ויותר עם התבגרות האוכלוסייה. יותר מ-5 מיליון אמריקאים על פי הערכות, סובלים מאלצהיימר. מספר זה עלול לשלש את עצמו בשנת 2050, על פי איגוד האלצהיימר, כך שהוא מהווה את אחד מגורמי המוות העיקריים.

התרופה, הנקראת aducanumab, עלתה על ציפיות החוקרים ביחס למינונים הגבוהים אשר האטו את הירידה הקוגניטיבית. עם זאת, הייתה שכיחות גבוהה של תופעת לוואי מסוימות אשר עלולות להקשות על השימוש במינון הגבוה ביותר. אך בכל זאת, הרושם מהתרופה והמחקר היה בסך הכול חיובי.

ייחודיות התרופה Aducanumab

מומחי אלצהיימר התרשמו מהתרופה החדשה, אולם הזהירו כי יהיה קשה להסיק מסקנות ממחקר קטן אשר נמצא בשלב מוקדם (I), אשר נועד בעיקרון לבדוק בטיחות, ולא את ההשפעה על הקוגניציה. כמו כן, תרופות אחרות לאלצהיימר שנראו מבטיחות במחקרים מוקדמים, לא הוכחו בסופו של דבר בניסויים גדולים יותר.

תרופת Aducanumab שעד עכשיו נקראה BIIB037, נועדה להיפטר מפלאקים עמילואידים במוח. פלאקים אלו נחשבו לגורם לדמנציה במחלת האלצהיימר. עם זאת, תרופות אחרות שנועדו למנוע או לחסל אותם נכשלו בניסויים קליניים גדולים, כך ששאלת מהותו של הפלאק ותפקידו התערערה. כך שתרופה זו בפעם הראשונה, כתרופה ניסיונית לטיפול במחלת אלצהיימר, הוכיחה הפחתה מובהקת סטטיסטית על פלאק עמילואידי, כמו גם האטה משמעותית סטטיסטית וירידת ערך קלינית בחולים עם מחלה קלה.

מהלך הניסוי

המחקר כלל נתונים של 166 חולים אשר עברו מעקב של עד 54 שבועות, ותוצאותיו הוצגו בכנס הבינלאומי על אלצהיימר ופרקינסון והפרעות נוירולוגיות נלוות. האנליסטים התרשמו ביותר מהשפעות התרופה על הקוגניציה. ממצאים אלה נבדקו בשני מבחנים: CDR ו-MMSE. שניהם משמשים כשיטות מקובלות לאומדן אובדן הזיכרון ומדידת היבטים אחרים של הדמנציה.

בסולם של MMSE, חולים שנטלו פלצבו ירדו בשיעור ממוצע של 3.14 נקודות בשנה אחת, בהשוואה לירידה של 0.75 כאשר קיבלו 3 מ"ג/ק"ג, ו- 0.58 כאשר קיבלו 10 מ"ג/ק"ג. בסולם CDR, נמצא שחולים אשר קיבלו פלצבו ירדו בשיעור ממוצע של 2.04 נקודות בשנה אחת, לעומת 0.59 עבור אנשים שקיבלו 10 מ"ג/ק"ג.

הירידות בפלאק העמילואידי במוח היו גם הן משמעותיות, וירדו אף יותר במינונים גבוהים יותר של התרופה. המיתאם בין סליקת רובד הפלאק והיתרונות הקוגניטיביים חשובים ותומכים בהשערה כי פינוי עמילואיד בצורה יעילה עשוי לשפר את הקוגניציה .

תופעות לוואי פוטנציאליות

התרופה הייתה קשורה בעיקר עם תופעת לוואי ידועה בשם ARIA או מומי הדמיה הקשורים לעמילואיד, ולהסרת הפלאק העמילואידי מהמוח. תופעה זו נראתה בדרך כלל בתחילת הטיפול בביטוי תסמינים קלים בלבד, כך שמרבית החולים עם ARIA-E המשיכו בטיפול ועשו זאת במינון נמוך יותר. תופעת הלוואי הייתה משמעותית יותר בחולים עם גן הידוע כ-ApoE4, הקשור למחלת אלצהיימר.

כמו כן, המחקר הראה כי המטופלים בתרופה זו סבלו יותר מכאבי ראש, בשכיחות של22%, בהשוואה ל 5% מהמטופלים בפלצבו. תופעות לוואי אלה, ובמיוחד החמורות, מעלות חשש כי לא יהיה אפשר להשתמש במינונים הגבוהים של התרופה, אולם יש לתכנן עוד ניסויים, גדולים יותר, אשר ייבדקו על אוכלוסייה רחבה יותר, ובמספר מינונים.

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715429

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר