Home » כאבי ברכיים בגיל הזהב

כאבי ברכיים בגיל הזהב

כאבי ברכיים בגיל הזהבכאבי ברכיים הינם מאפיינים של כלל האוכלוסייה, אך מפריעים שבעתיים בגיל הזהב. הם מאפיינים אחוז משמעותי בקרב האוכלוסייה הבוגרת, ופוגעים באופן משמעותי באיכות החיים, עקב הגבלות הקיימות בתנועה, הליכה ופעילות היום יום. יש האומרים כי כל אדם מעל גיל 65, יסבול במידה זו או אחרת מכאבי ברכיים.

כאבים אלה אופייניים, עקב גורמים אנטומיים שונים, לנשים יותר מאשר לגברים. מפרקי הברך, הינם מורכבים ומערבים פעילות ועומסים רבים על השרירים, גידים ועצמות. ממחקרים רבים, אשר נעשו בנושא זה, עולה כי המערכת השרירית-עצבית כולה תיפגע כתוצאה מפגיעה ספציפית באחד ממרכיבי המפרק.

הגורמים לכאבי ברכיים

בדרך כלל, כאבי ברכיים בגיל המבוגר ייגרמו מאחד הגורמים העיקריים: טראומה (כמו למשל נפילה או היתקלות בחפץ כבד), או שחיקת הסחוסים כתוצאה מנזקי הגיל. הכאבים עלולים להיות כאבים כרוניים הנמשכים לפרקי זמן ארוכים, או התקפיים. גורם נוסף, אשר אופייני לגיל הזהב, הינו השמנה אשר גוררת הפעלת לחץ נוסף על המפרק והסחוס, אשר שחוק בלאו הכי. כנגד הדעה הרווחת, דווקא אנשים אשר לא פעילים מבחינה גופנית, ייטו לסבול יותר מכאבי ברכיים. מעבר לכך, לפעמים כאבי הברכיים יכולים להתפרץ על רקע פציעה ישנה, אשר נשכחה זה מכבר.

תסמינים אופייניים

המטופל עלול לחוש בכאבי ברכיים בדרגות חומרה משתנות, כתלות בסוג וחומרת הפגיעה. יהיו מטופלים אשר יחושו את הכאבים רק בעת מאמץ (כמו הליכה מאומצת או עלייה במדרגות) ככאב אקוטי, ויהיו אחרים אשר יחושו את הכאב גם בעת מנוחה או לחץ על הרגל או המפרק, ככאב כרוני. הכאבים יכולים להופיע בכל מפרק הברך, בגבהים ובצדדים השונים (בפנים או מחוץ לרגל). מעבר לכך, הברכיים עלולות להיות אדומות, נפוחות, נוקשות ומוגבלות, ואילו הכאב עלול גם להקרין לקרסול, לגב התחתון או לירכיים.

אבחון וקשיים

האבחון הראשוני יתבסס על אנמנזה ועל הסיפור הקליני אשר יציג המטופל. רק במקרים, בהם יהיה חשד לתופעה חמורה יותר, יישלח המטופל לצילום. לרוב, יתייחס הרופא המטפל לכאבי ברכיים כאל "גזירה משמיים", עקב הגיל המבוגר והנזקים המצטברים לסחוס ולמפרק כולו. הקשיים המתגלים עקב כאבי ברכיים היא אי יכולתו של המטופל להיות אקטיבי מבחינה גופנית.

קושי זה עלול לגרור גם שינויים במצב הרוח (דיכאון), כעס וחוסר אונים. ההמלצה היא להמשיך בפעילות גופנית מתונה, גם ולמרות הכאבים. ישנם הממליצים על שיני הרגלי חיים, כמו למשל אימוץ הרגלי ישיבה או הליכה אשר יסתייעו בעזרים כמו מקל הליכה, ויוכלו לעודד את המטופל להמשיך בפעילות. וישנם רופאים אשר יעודדו את המטופל לעסוק בפעילות גופנית שונה ממה שהא רגיל, למשל שחייה.

טיפול

הטיפול בכאבי ברכיים ינסה להפחית את הכאב כך שהמטופל יוכל לחזור לבצע פעילות גופנית, אשר חשובה במיוחד בגיל הזהב. ולכן, טיפול זה יתבסס על משככי כאבים, אשר מינונם יותאם על פי הרגליו של המטופל וצרכיו. בדרך כלל, הרופא המטפל לא ימליץ על מנוחה, מעבר למנוחה קצרה, בכדי לא לגרום למטופל לשכב במיטה. תופעות הלוואי והסיבוכים אשר עלולים להיגרם עקב השכיבה במיטה, יתגלו כחמורים יותר מאשר סבל הכאב.

שיטות שונות פותחו על מנת לסייע ולהקל על המטופלים להמשיך בשגרת ההליכה והפעילות הגופנית, כמו למשל הליכה על משטחים רכים (כמו חול, דשא וכו').מעבר לכך, לפעמים יומלץ למטופל לרדת במשקל על מנת לנסות להפחית מהעומס הנגרם למפרק, או לנסות להסתייע בתחבושות אלסטיות שונות. ישנם אנשים אשר פונים לטיפול אלטרנטיבי לכאבי ברכיים כמו למשל דיקורים סיניים, שיאצו ועוד.

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715429

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר