Home » זקנה ודכאון

זקנה ודכאון

זקנה ודכאוןבמשך שנים ארוכות, גם לאחר שהכירו בקיומו של הדכאון כהפרעה נפשית חמורה, היתה התעלמות מוחלטת של חוקרים ואנשי טיפול כאחד מהקשר בין המצב הנפשי הדכאוני לבין הפרעות גופניות שונות. בעיות הנפש אובחנו וטופלו בנפרד ממחלות הגוף, גם מצד הפסיכולוגים והפסיכיאטרים וגם מצד רופאים כלליים.

בשנים האחרונות, לצד עליה גוברת בשכיחות הדכאון, הולכים ומתרבים המחקרים בנושא ואיתן מצטברות עדויות להשפעות גופניות של דכאון: מחלות, הזדקנות וירידה בתוחלת החיים.

בין הנפגעים: הלב והמוח

מערכת הלב והדם היא אחד הגורמים שמושפעים בצורה ניכרת מדכאון, כמו גם ממצבים של דחק. הכוונה היא למצבים של לחץ וחרדה מתמשכים בעקבות משבר, קושי כלכלי, מחלה גופנית, תופעות לוואי כתוצאה מריבוי תרופות לקשישים וכו', וישנו קשר הדוק בין מצבי דחק, דכאון וחרדה. סוכרת מבוגרים למשל נגרמת בין היתר בעקבות מצבי דכאון ודחק.

מערכת הלב והדם אינה הנפגעת היחידה: מצבים של דחק, כעס או תסכול מעלים את הסיכון לחלות בסרטן מסוגים שונים, למשל סרטן המעי הגס. דכאון גם משפיע לרעה על הסיכוי להחלים מסרטן ומכאן החשיבות שנודעת לטיפול נפשי וקבוצות תמיכה בחולי סרטן, לצד פעולתם של ליצנים רפואיים וגורמים טיפוליים אחרים.

לדכאון יש השפעות שליליות גם על הופעת מחלות מוח ניווניות כמו אלצהיימר וסוגים אחרים של דמנציה. למעשה, הסובלים מדכאון כרוני הם בעלי סיכון כפול ללקות במחלה דמנטית לעומת לא דכאוניים. מחלה נוספת שקשורה בדכאון היא אוסטיאופורוזיס, מחלה שכיחה ביותר המהווה את הסיבה המרכזית למוגבלויות בקרב קשישים.

סכנת מוות

התוצאות הגופניות של הדכאון אינן מסתכמות רק במחלות, פעמים רבות זה גם מסתיים במוות. סיכון אחד הוא כמובן התאבדות, כאשר אחוזי ההתאבדות בקרב אנשים הסובלים מדכאון גבוה באופן משמעותי לעומת שאר האוכלוסיה. סיכון נוסף ופחות מוכר, הוא הזדקנות מואצת: מחקרים מצאו כי דכאון מביא לקיצור חלקים מהמטען הגנטי, המכונים טלומרים. התקצרות הטלמורים משמעותה שאין חלוקה של המטען הגנטי, תהליך המעיד על הזדקנות.

מסיבות אלה, לצד ההשפעות הנפשיות הקשות של המחלה, ישנה חשיבות מכרעת לקבלת טיפול  כנגד דכאון. כיום קיימים טיפולים יעילים מסוגים שונים, כגון טיפול תרופתי, טיפול פסיכולוגי, טיפול באמנות, ביבליותרפיה, מזון רפואי וטיפולים אלטרנטיביים כמו תוספי מזון ועוד. לכל אחד מתאים טיפול אחר, לעתים תוך שילוב של מספר גישות, אבל רק איש מקצוע יוכל לעזור לאדם הסובל מדכאון לבחור בדרך הטיפול הנכונה לו.

לצד הטיפול הנפשי, גם הצד הגופני של המחלה זוכה כיום להכרה: הקפדה על פעילות גופנית ושמירה על תזונה בריאה הפכו לנדבך משמעותי בטיפול בדכאון.

הכחשה ומבוכה

אוכלוסיית הקשישים היא אחת הקבוצות העיקריות באוכלוסיה הסובלת מדכאון. הפרישה מעולם העבודה, אובדן בני  זוג וחברים, מחלות ומוגבלויות גופניות – כל אלה מביאות למצבים דכאוניים מתמשכים ולעתים אף לאובדנות. למרות זאת, בקרב בני גיל הזהב אחוזי האבחון נמוכים יחסית, עקב סיבות שונות: הכחשה של הקשישים את מצבם, בושה לפנות לעזרה, דעות קדומות וסביבה חברתית שרואה בעצבות ובחוסר אנרגיה בגיל השלישי מצב טבעי ומתקשה להבחין בין ירידה טבעית במרץ לבין מצב של דכאון.

עם השנים מתפתחת המודעות לסוגים שונים של דכאון, לאוכלוסיות שונות הסובלות מהמחלה (כמו נשים אחרי לידה, תופעת גיל המעבר בקרב גברים ונשים, ילדים, מתבגרים ועוד), לסימנים מקדימים ולדרכי טיפול שונות. אחד מהדגשים בשדה המחקרי והטיפולי הוא על מניעת דכאון, בין היתר באמצעות הרחבת בריאות הנפש לאוכלוסיות שונות ומגוונות, במקום טיפול בהפרעות ובמצבי משבר. גם העלאת המודעות למחלה והשלכותיה יכולות לסייע למנוע דכאון ולהביא לאבחון וטיפול מוקדם.

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715429

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר