Home » קולונוסקופיה בגיל הזהב

קולונוסקופיה בגיל הזהב

קולונוסקופיה בגיל הזהבקולונוסקופיה היא בדיקה חשובה ביותר, המאפשרת לאבחן את סרטן המעי הגס, ונחשבת לבדיקת הסקר הטובה ביותר למחלה. קולונוסקופיה היא בדיקה במהלכה מוכנסת מצלמה דרך פי הטבעת, ובאמצעותה מצלמים את חלל המעי הגס במטרה לזהות פוליפים ומבנים פתולוגיים אחרים.

במידה ומוצאים ממצא כלשהו, ניתן להשתמש במכשירים מיוחדים על מנת לקחת ביופסיה או להסירו (במקרה של פוליפ קטן). בדרך זו, הבדיקה מספקת מידע רב ומאפשרת לאבחן את סרטן המעי הגס בשלב מוקדם ביותר.

ההמלצה הכללית היא לבצע את הקולונוסקופיה אחת לעשר שנים, אך על פי המלצות הרופא ניתן גם לבצע אותה ברווחים קטנים יותר. בגילאים מתקדמים, כמו מעל גיל 80, קיימים רופאים אשר ימליצו שאין צורך לבצע את הבדיקה מכיוון שהסיכון לסיבוכים עולה, והתועלת מהבדיקה מופחתת. אי לכך, חשוב מאוד להיות קשובים לרופא המטפל ולהקשיב לעצותיו לגבי הצורך בבדיקה.

חשיבות הבדיקה בגיל הזהב

קולונוסוקופיה היא הבדיקה האמינה והמוכחת ביותר לגילוי מוקדם של סרטן המעי הגס, אשר נחשבת לאחת המחלות הממאירות הנפוצות ביותר. מכיוון שרוב הקשישים כיום חיים שנים רבות, אבחנה מוקדמת של סרטן המעי הגס בגיל השלישי מאפשרת טיפול יעיל אשר בזכותו יוכלו אותם מטופלים לחיות בצורה בריאה ואיכותית עוד שנים רבות.

יש לזכור שכאשר מאבחנים את סרטן המעי הגס בשלב מוקדם ומטפלים בו בצורה טובה ניתן להגיע להחלמה מלאה, אך לעומת זאת ללא אבחנה מוקדמת קשה מאוד לטפל במחלה ולהירפא ממנה.

בדיקת קולונוסקופיה מומלצת כיום על ידי רוב הרופאים החל מגיל 40 וכל 10 שנים, עד סביבות גיל 80-85. בגילאים אלה (אשר כוללים כמובן את גיל הזהב), לבדיקת הקולונוסקופיה יתרונות רבים, והיא תאפשר גילוי מוקדם של סרטן המעי הגס.

הליך הבדיקה

בדיקת הקולונוסקופיה כוללת מספר שלבים עיקריים:

  • הכנה – במשך יומיים לפני הבדיקה עוברים המטופלים הכנה על מנת לרוקן את תוכן המעי, בצורה אשר תאפשר לראות את חלל המעי בצורה טובה.
  • מהלך הבדיקה – בדיקת הקולונוסקופיה מתבצעת תחת טשטוש, ובמהלכה סורקים באמצעות המצלמה את חלל המעי הגס לצורך זיהוי פתולוגיות שונות.
  • התאוששות – לאחר סיום הבדיקה מועברים המטופלים אל חדר ההתאוששות, ממנו יוצאים תוך כשעתיים. ביום שלמחרת הבדיקה, ניתן כבר לחזור לשגרת החיים ללא כל בעיה.

סיבות נוספות לבדיקה

מלבד גילוי מוקדם של סרטן המעי הגס, קיימות אינדיקציות נוספות לביצוע הבדיקה, הכוללות בעיקר בירור של הפרעות במערכת העיכול, כמו:

  • בירור של דימום מדרכי העיכול – דימום של דרכי העיכול דורש לרוב לבדוק האם ניתן לזהות גורם כלשהו במעי אשר מדמם החוצה, ובמקרה זה קולונוסקופיה היא אפשרות טובה.
  • בירור של חסימות מעי – חסימת מעי הוא מצב נפוץ יחסית בקשישים, ולעתים הרופאים ירצו לבדוק האם ניתן לראות את גורם לחסימה, ולקחת ממנו ביופסיה במקרה הצורך.
  • בדיקת ואבחון סרטן הערמונית באמצעות קולונוסקופיה

הסיכון בבדיקה בגיל המבוגר

קולונוסקופיה היא בדיקה אשר על פי רוב נחשבת לבטוחה יחסית, אך עם זאת, בגילאים המתקדמים יותר, עלולים להתפתח סיבוכים שונים כמו היווצרות חור במעי (פרפורציה) ודימומים. הסיכון להתפתחות הסיבוכים האלה עולה כאשר מדובר בקשישים הסובלים ממחלות רקע שונות, ובעיקר במקרים של מחלות ריאה, הפרעות קצב, הפרעות לבביות ומצב לאחר שבץ מוחי. במקרים אלה, על הרופא המטפל לשקול האם בדיקת הקולונוסקופיה נחוצה, ולהחליט האם לבצע אותה למרות הסיכון.

כאשר נשאלת השאלה האם לבצע קולונוסופיה לקשיש עם גורמי סיכון למטרת בדיקת סקר לסרטן המעי הגס, חשוב לזכור שבמידה ולדעת הרופא והחולה, בדיקת סקר לסרטן המעי הגס יכולה לשפר את איכות החיים של המטופל, ניתן לבחור באופציות שאינן פולשניות ומסוכנות כמו קולונוסופיה וירטואלית. למרות הכל, קולונוסקופיה היא בדיקה אשר הסיכון בה אינו גדול, וחשוב לעשות אותה אם יש צורך בכך.

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715429

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר