Home » ערמונית מוגדלת

ערמונית מוגדלת

ערמונית מוגדלתערמונית (פרוסטטה) היא בליטה בגודל של אגוז האחראית על יצירת נוזל הזרע במערכת הרביה הזכרית. הערמונית ממוקמת מתחת לשלפוחית השתן, ועוטפת את צינור השופכה. אצל רוב הגברים, הערמונית עוברת תהליך של הגדלה שפירה באזור גיל 40. הסיבה העיקרית לכך היא שינויים הורמונלים, והגדלה זו אינה קשורה כלל לסרטן הערמונית הידוע לשמצה.

הגדלת הערמונית היא תהליך מאוד נפוץ, הקיים בכחצי מהגברים שעברו את גיל 60 ובכ-80% מהגברים מעל גיל 80. למרות זאת, ערמונית מוגדלת בדרך כלל לא גורמת לסימפטומים אצל רוב החולים וניתן לחיות איתה שנים רבות.

סימפטומים

כמחצית מהגברים הסובלים מערמונית מוגדלת סובלים מהסימפטומים הקשורים אליה, ואלו מופיעים בעיקר אצל הגברים שעברו הגדלה המשמעותית. התפתחות הסימפטומים קשורה ישירות להגדלה שגורמת ללחץ על צינור השופכה ולהפרעה בזרימת השתן החוצה.

כתוצאה מכך, מתפתח קושי במתן שתן, זרימת השתן הולכת ונחלשת ונוצרת הרגשה של חוסר יכולת לרוקן את שלפוחית השתן. בנוסף, אנשים הסובלים מערמונית מוגדלת סובלים גם מריצות חוזרות אל השירותים ובעיות נוספות בכל תהליך מתן השתן.

אבחון ערמונית מוגדלת

באופן כללי, הסימפטומים הייחודיים לערמונית מוגדלת הם בעלי חשיבות גדולה בהגעה לאבחנה המתאימה – ולכן, למרות שמדובר בנושא רגיש ואינטימי אסור להסתיר אותו במהלך הביקור אצל הרופא. לאחר מכן, מבוצעת בדיקה רקטלית שתפקידה לאפשר לרופא להרגיש פיזית את הערמונית ולקבוע האם היא באמת מוגדלת.

בדיקה נוספת שעשויה לעזור במקרים שמתקשים לאבחן היא בדיקה לנוכחות PSA בדם (Prostate Specific Antigen). זהו אנטיגן שמופרש מהערמונית ורמתו בדם עולה במקרים של ערמונית מוגדלת או סרטן הערמונית. בדרך כלל גם עורכים בדיקת שתן, על מנת לשלול דלקת בערמונית שעלולה לגרום לסימפטומים דומים, ודורשת התייחסות שונה לחלוטין.

טיפול בערמונית מוגדלת

הטיפול בערמונית המוגדלת תלוי כמובן בסימפטומים השונים ובחומרתם. במקרים רבים הסימפטומים לא מחמירים או אפילו מוקלים באופן טבעי, ובוחרים שלא לטפל אלא להמשיך במעקב אחר שינויים בבלוטת הערמונית.

כאשר התסמינים חמורים יותר, וקיימת בעיה משמעותית של אי מתן שתן וקושי בהתנהלות היום יומית, מתחילים טיפול בתרופות שנקראות חוסמי אלפא. תרופות אלה גורמות להרפיית השרירים סביב צינור השופכה ומובילות להקלה משמעותית במתן השתן.

אם הסימנים השונים עדיין מפריעים ומונעים מהחולה אורח חיים נורמלי, ניתן לפנות לניתוח שמטרתו להסיר את הרקמה העודפת.

ערמונית מוגדלת וסרטן הערמונית

חשוב לציין שאין כלל קשר בין ערמונית מוגדלת לבין סרטן הערמונית. סרטן הערמונית הוא אמנם הסרטן הנפוץ ביותר אצל גברים, וגורם לסימפטומים דומים, אך עם זאת אינו קשור כלל לערמונית מוגדלת שנחשבת לתהליך שפיר.

המלצות לגברים מעל גיל 50

כאמור, כמחצית מהגברים מעל גיל 60 יסבלו מערמונית מוגדלת, ואחוז הסובלים גדל עם התקדמות הגיל. לגברים מעל גיל 50 מומלץ לבדוק באופן תקופתי את הערמונית, אפילו אם אינם חשים בסימפטומים שונים. כאשר קיימת היסטוריה משפחתית, כדאי אף להקדים את המעקב לאזור גיל 40.

חשיבות המעקב אינה דווקא למטרת אבחנה של ערמונית מוגדלת, אלא גם טובה לאבחנה מוקדמת של סרטן הערמונית שמתפתח בגילאים מוקדמים יותר. חשוב לזכור שהערמונית היא איבר בעייתי מאוד בגילאים המתקדמים, וחשוב להקפיד על מעקב תדיר.

גברים הסובלים מערמונית מוגדלת יכולים לבצע מספר שינויים מינוריים באורח החיים שיאפשרו להם לשפר משמעותית את איכות החיים. בהתחלה, מומלץ להימנע ממשקאות משתנים כמו אלכוהול וקפאין, שמלבד האפקט המשתן הם גם בעלי אפקט על בלוטת הערמונית. בנוסף, רצוי להקפיד להימנע ממצבים שמעודדים מתן שתן כמו קור או חוסר תנועה. ולסיום, עדיף לא לשתות כלל בשעות הערב, כדי להימנע מהצורך לקום לשירותים במהלך הלילה.

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715429

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר