Home » כולסטרול

כולסטרול

כולסטרולכולסטרול הינו תרכובת שומנית המהווה את אחד המרכיבים החיוניים לבניית רקמות שונות בגוף: קרומי התאים, סטרואידים, הורמונים, תוספי מזון, מיצי מרה ועוד. כ-70% מהכולסטרול מופק באופן טבעי בתאי הכבד שבגופינו, אולם הגוף צורך עוד כ-30% מתוך המזון שאנו אוכלים. מזונות מהם סופג הגוף כולסטרול  הינם לרב מוצרים מן החי כגון: בשר, חלב וביצים. מוצרים צמחיים המכילים כולסטרול כמעט ואינם משפיעים על מאזן הכולסטרול בגופינו.

אכילת יתר של מוצרים מן החי המכילים כולסטרול עלולה לגרום לעלייה לא טבעית ברמת הכולסטרול בדם. מצב זה הינו מסוכן לחיי אדם מכיוון שכמו כל שמן אחר, הכולסטרול אינו מסיס במים ועל כן אינו מתמוסס במחזור הדם. עודף כולסטרול במחזור הדם עלול לגרום לתסמונת מטבולית ולחסימה של כלי דם שמובילים בסופו של דבר להיווצרות התקפי לב.

לצורך התמוססותו של הכולסטרול במחזור הדם, קיימים חלבונים אשר תפקיד לשאת אותו בדם. שני סוגי החלבונים הינם: LDL ו- HDL. ה-HDL  מרחיק את הכולסטרול העודף מזרם הדם ובכך מונע את שקיעתו בכלי הדם. בשמו העממי הוא מכונה הכולסטרול הטוב. לעומת זאת, רב הכולסטרול נקשר דווקא אל הLDL, המכונה הכולסטרול הרע, מה שגורם לכולסטרול לשקוע בתוך כלי הדם.

למעשה, ככל שרמת הכולסטרול בגופינו עולה, כך עולה הסיכוי שהוא ישקע בתוך כלי הדם שלנו ואנו נלקה בליבנו. הכולסטרול שוקע על דפנות כלי הדם ויוצר שכבות- שכבות אשר בסופו של דבר מצירות מאוד את קוטר כלי הדם ואף גורמות לסתימתם. הורדת רמת הכולסטרול בגוף, חשובה ביותר לצמצום והאטת קצב ההצטברות שלו על דפנות כלי הדם.

רמת הכולסטרול בגופינו מושפעת מהגורמים שלהלן:

  • תזונה – מזון העשיר בכולסטרול, יעלה את רמת הכולסטרול בדם.
  • עודף משקל – לאנשים בעלי עודף משקל רמת LDL גבוה יותר בגוף.
  • רמת פעילות ספורטיבית – פעילות ספורטיבית מעלה את רמת ה- HDL בדם.
  • גנטיקה – המטען הגנטי משפיע על היכולת של כל אדם ליצור כולסטרול ולטפל בו.
  • מין – רמת הכולסטרול בנשים נמוכה מזו שבגברים.
  • גיל – רמת הכוסטרול מתחילה לעלות מגיל 20.

מה רמת הכולסטרול הרצויה בדם?

כיצד ניתן להפחית את רמת הכולסטרול בגופינו?

תזונה

תזונה המבוססת על שומנים רווים ומזונות שומניים באופן כליי מעלה את רמת הכולסטרול בדם, כגון: בשר אדום, גבינות שמנות, חמאה, ריבוי ביצים. בחירה במזונות דלי שומן, ללא שומן רווי מסייעים בהורדתו. מזונות העשירים בעמילן וסיבים תזונתיים לעומת זאת יסייעו בהורדת רמת הכולסטרול, בינהם: לחמים, דגנים, פסטות, ירקות ופירות.

שינוי דרסטי של הרגלי האכילה אולם יכול להשפיע בטווח המיידי, אך יהיה קשה לשמור על הרגלים אלה לאורך זמן. יש לצמצם את הגורמים המזיקים באופן הדרגתי ולאורך זמן.
כאשר לא מדובר במקרים חמורים, מומלץ שלא להימנע לחלוטין ממוצרים אלה במידה וחושקים בהם. אכילת כמות קטנה של מזון עתיר שומן, אחת לתקופת זמן ארוכה, לא תסב נזק ותעזור לנו לשמור על הדיאטה שלנו.

פעילות גופנית

פעילות גופנית מסייעת להורדת רמת הכולסטרול בדם. יתרה מכך היא מעלה את ריכוז הכולסטרול הטוב. פעילות גופנית מסייעת בהפחתת המשקל ובכך יש תרומה נוספת למלחמה בכולסטרול. המלצות לפעילות ספורטיבית להורדת רמת הכולסטרול: הליכה לאחר ארוחות (בסיוע מד צעדים), רכיבה על אופניים, ריקוד, העדיפו לעלות במדרגות על פני מעלית, הרבו בהליכה על פני נסיעה בתחבורה, החנו רחוק ועשו הליכה ברגל.

לרוב אין צורך בבדיקות רפואיות לפני כניסה למשטר להורדת רמת הכולסטרול, יחד עם זאת יש לבצע את ההורדה בהדרגתיות. ההפחתה ברמת הכולסטרול תלויה כמובן ברמתו הראשונית, במצב הפעילות הגופנית ובשמירה על תזונה דלת שומנים רווים.

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715429

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר