Home » שבר באגן בקשישים קשור לתמותה מוגברת

שבר באגן בקשישים קשור לתמותה מוגברת

שבר באגן בקשישיםאחד מהשברים השכיחים ביותר בקרב קשישים הוא שבר באגן, אשר לרוב נוצר כתוצאה מנפילה או כתוצאה מבעיה בצפיפות העצם, אשר אופיינית מאוד בקרב אנשים מבוגרים.

מהם הגורמים לשבר באגן? כיצד מאבחנים את השבר וכיצד מטפלים בו? לפניכם כל מה שחשוב לדעת.

הרקע לשבר באגן

כדי שהאגן ישבר, צריכים להתקיים שני דברים. הראשון הוא נפילה והשני הינו מצב של דלדול העצם. גורמים אלו מאפיינים אנשים קשישים, ולכן זהו שבר שהוא מאוד אופייני לגיל מבוגר.

נפילה קשה, הגורמת לשבירת הירך, היא לרוב תוצאה של בעיות ראייה, בעיות של שיווי משקל ולעתים גם תרופות. אם מוסיפים לכך את דלדול העצם, הרי שהשילוב בין השניים עלול ליצור שבר באגן.

אבחון שבר באגן

שבר באגן הוא מצב כואב המונע הליכה. לכן, כאשר מתרחשת הנפילה יש צורך לגשת במידית אל חדר המיון. בחדר המיון יתבצע קודם כל תשאול ראשוני, על מנת להבין את הסיטואציה בה התרחש השבר.

לאחר מכן יבצעו צילום של אזור האגן, על מנת לקבל תמונה מלאה של האגן ושל עצם הירך. במידה והתשובה המתקבלת באמצעות צילום רנטגן אינה וודאית, יתבצע גם צילום CT  או צילום MRI  המסוגלים לספק תשובה וודאית.

טיפול בשבר באגן

הטיפול בשבר באגן מתבצע באמצעות ניתוח, מאחר ואין כל יכולת לקבע את אזור האגן בגבס או באמצעי אחר. הניתוח נחשב לכלי האפקטיבי ביותר. בדרך כלל, התהליך הניתוחי כולל השתלה של ברגים לצורך איחוי השבר.

השלב הבא, והקריטי ביותר בטיפול בשבר באגן, הוא שלב השיקום. לאחר תקופת האשפוז בבית החולים יש צורך להמשיך בשיקום סיעודי, המספק גם אמצעים טיפוליים רפואיים מצד אחד, וגם אמצעיים רגשיים, וכמובן, השגחה מלאה על המטופל וסיוע מלא עד לשיקום.

תהליך השיקום

תהליך שיקום אורתופדי משלב שני היבטים. הראשון הוא השבת התפקוד, בהתאם לרמת התפקוד הקודמת, טרם השבר. יש לציין, כי לעתים, שבר באגן הוא השלב בו חלה התדרדרות במצבו הבריאותי והתפקודי של הקשיש, ועל כן, תקופת השיקום קריטית.

תכנית השיקום משלבת בין טיפולי פיזיותרפיה לבין הפן הרגשי, על מנת להחזיר את התפקוד וגם את הביטחון שבהתנהלות עצמאית יום יומית.

לאחר השיקום שבר באגן

לאחר השיקום ניתן למגורים מגורים בבית, בבית אבות, דיור מוגן או בבית, ולעתים קיים צורך של מטפל סיעודי צמוד לתקופה הסמוכה לסיום תכנית השיקום. יש להקפיד על פעילות גופנית ככל שניתן, על מנת לחזק את העצמות. במידת הצורך, התקנה של אמצעי הגנה בבית, כמו סד תמיכה לצד המיטה ובחדר הרחצה, יוכלו למנוע נפילות חוזרות.

בנוסף, חשוב לשמור על תזונה מאוזנת המותאמת לבנייה של העצם ואשר כוללת חלבונים. כמובן, שיש לשלול, בקרב נשים, אוסטאופורוזיס, ובמידה והמחלה קיימת, חשוב להתאים את הטיפול התרופתי. יש להדגיש, כי החלמה מלאה לאחר שבר באגן בקשישים תלויה במצב הבריאותי של המטופל, וכמו כן, שיקום מלא אינו תמיד מובטח לאחר שבר באגן.

שבר באגן בקשישים עלול להיות מצב מסוכן, הן מבחינה בריאותית והן מבחינה רגשית. לכן, התאמה של תכנית טיפולים מיטבית, המשלבת בתוכה שיקום גם במרכז שיקום וגם בקהילה, חשובה ביותר. שמירה על אורח חיים בריא לאחר הטיפול בשבר, כמו גם תפריט מאוזן ופעילות גופנית, תאפשר חזרה אל המסלול הבריא, ותוכל אף למנוע מצב של שברים חוזרים.

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715429

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר